Bosbad al 41 jaar open op de zondagmiddag

23 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Tot 1966 besloot de raad het bad op de zondagmiddag te openen. De raad bestond toen uit zeven partijen met vijftien raadsleden: Christelijke Historische Unie (CHU) zes, Anti Revolutionaire Partij (ARP) twee, SGP twee, PvdA twee, Vooruitgang één, VVD één en Boerenpartij één. Voorzitter was burgemeester Quarles van Ufford. De raad had twee wethouders: Lubbert van den Brink en Aart Evers, beiden van de CHU. De CHU en de ARP waren de voorlopers van het CDA, dat in 1982 tot stand kwam.

PUTTEN - De kogel is door de kerk. De gemeente laat de zondagsopenstelling voortaan over aan het Bosbadbestuur. Dat betekent dat het bad nu ‘s zondags de hele dag open mag. In 1966 vond hierover ook al een debat plaats.

door Tijs van den Brink

Het duale stelsel was er in 1966 nog niet: de wethouders mochten meestemmen. Op de genoemde raadsvergadering waren twee raadsleden afwezig: Jan Mulder (SGP) en G.J. Kaemingk (ARP).

Uit de notulen van de raadsvergadering van 31 augustus 1966 wordt duidelijk hoe het besluit om het Bosbad op de zondagmiddag te openen tot stand kwam.

Eerst behandelt de raad het agendapunt ‘Schrijven N.V. Bosbad Klein Zwitserland inzake overdracht van het zwembad aan de gemeente’. Op verzoek van de voorzitter wordt hierover nu geen besluit genomen maar uitgesteld tot een volgende vergadering, omdat op 6 september de nieuwe raad en het nieuwe college aantreedt. De raad gaat hiermee akkoord.

Daarna komt het agendapunt ‘Motie inzake wijziging erfpachtsvoorwaarden bosbad’ aan de orde. Deze motie is ingebracht door de heren Driessen (PvdA), Sterrenburg (VVD) en Van Westing (Vooruitgang). De ondertekenaars van de motie willen artikel 7 van de erfpachtovereenkomst schrappen, zodat het bosbad ‘s zondags hele dagen open mag. De voorzitter probeert ook dit agendapunt uit te stellen tot een volgende vergadering. Hiermee gaat de raad echter niet akkoord.

De heer Driessen (PvdA) meent dat bij handhaving van artikel 7 het Bosbad onverkoopbaar is. Hij is ervan overtuigd dat 90 procent van de bevolking geen moeite heeft met de zondagsopenstelling. De voorzitter: ,,Als dat waar was, zouden de politieke verhoudingen in Putten heel anders liggen.” Piet Sterrenburg (VVD) zegt er moeite mee te hebben dat door de zondagssluiting een wil opgelegd wordt aan andersdenkenden.

Marten van Meerveld (ARP) deelt mee dat zijn fractie zal meewerken aan het schrappen van artikel 7, ‘mits de zondagsopenstelling geschiedt met bepaalde beperkingen in tijd.’ Heimen Aalten (SGP): ,,Gods Woord verandert nooit. We gaan met de openstelling de sabbat schenden en dat mogen we ook niet half doen.” Piet van Westing (Vooruitgang) vindt het voorstel van Van Meerveld een beperking van het totale voorstel, hij wil stemming over het voorstel dat het bad de hele dag open mag. Dit voorstel wordt verworpen met negen stemmen tegen en vier stemmen voor. Vóór stemden de heren Boute en Driessen (PvdA), Sterrenburg (VVD) en Van Westing (Vooruitgang).

Hierop vraagt Piet van Westing of de ARP zijn voorstel tot een beperkte openstelling nog handhaaft. Marten van Meerveld (ARP): ,,Ja, bijvoorbeeld van 13.00 uur tot 16.00 uur.” De voorzitter vraagt aan Van Meerveld of hij dit voorstel nu behandeld wil zien of in een volgende vergadering, als er een koper van het bosbad bekend is. Van Meerveld: ,,Het is misschien beter om het uit te stellen tot een volgende vergadering.” Boute (PvdA): ,,Ik wil het nu behandeld zien, dan neem ik het voorstel van Van Meerveld over met openstelling van 13.00 uur tot 17.00 uur.” Dirk Kuiper (CHU) zegt de indruk te hebben dat er gebruik gemaakt wordt van de samenstelling van de oude raad: ,,We krijgen straks een nieuwe raad en hoe zal de meerderheid er dan over denken?” Het voorstel van Boute (PvdA) wordt aangenomen met zeven vóór en zes tegen. Voor stemden Boute en Driessen van de PvdA, Van Westing (Vooruitgang), Sterrenburg (VVD) Van Meerveld (ARP) en Van de Kerkhof en Nijenhuis van de CHU. Tegen stemden de CHU-wethouders Van den Brink en Evers, Aalten (SGP), Van Beek (Boerenpartij) en Reijersen en Kuiper van de CHU. Dit besluit hield ruim 41 jaar stand, tot 10 januari 2008.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie