‘Mevrouw Korts stuitte op medische bureaucratie’

23 januari 2008 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Mevrouw Korts is het slachtoffer geworden van bureaucratie in het medische circuit. Dat blijkt uit de reactie in tweede instantie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) op verhaal in De Puttenaer van vorige week, waarin Korts vertelt hoe zij wekenlang verstoken bleef van hulp waar zij in het kader van de Wmo recht op had.

Zij deed haar aanvraag in september, maar kreeg ondanks inspanningen van een batterij aan hulpverleners pas eind november hulp in de huishouding. Na een zware maagoperatie in verband met kanker, was zij geheel op zichzelf aangewezen.

Vorige week kon het CIZ niet snel achterhalen wat er mis was gegaan, maar men heeft de zaak uitgezocht. ,,Om een aanvraag te beoordelen, hebben we bepaalde medische informatie nodig. Het komt nogal eens voor dat bijvoorbeeld huisartsen en met name specialisten daar geen prioriteit een geven”, legt woordvoerder Eric Spee van het CIZ uit. ,,Behandelaars vinden het belangrijker dat ze hun patiënten behandelen en schuiven dit voor zich uit. Hier lopen wij vaker tegenaan, het is een landelijk probleem.”

Zoals het CIZ vorige week ook al meldde, gaat men in verband met de privacy niet op individuele kwesties in. ,,Maar ik kan wel zeggen dat dit in het geval van mevrouw Korts ook een rol heeft gespeeld”, aldus de CIZ-woordvoerder.

Op de klacht dat een medewerker haar gevraagd zou hebben ‘hoelang de kanker gaat duren’, zegt Spee dat hij niet kan achterhalen of dit inderdaad zo gezegd is en door wie. ,,Maar dat kan niet zo bedoeld zijn. In ieder geval zijn onze medewerkers niet opgeleid om dit soort vragen zo te stellen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie