Vijfde vergister in de planning

23 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Dat bleek vorige week dinsdagavond op een informatiebijeenkomst voor raadsleden en commissieleden over het winnen van energie door biomassavergisting, waar een aantal initiatiefnemers hun plannen toelichtten. De Puttense politiek moet de komende periode besluiten nemen, bijvoorbeeld over het al dan niet inpassen van bedrijven in bestemmingsplannen en dan is het handig om te weten waar het over gaat.

Elektriciteit uit mest kan heel Putten voorzien PUTTEN - Als alle plannen doorgaan, wordt Putten in de regio hét centrum als het gaat om energie uit biomassa. Naast de bestaande installatie van Jan Dekker staan er vier in de planning.

door Luuk Obbink

Het winnen van energie uit biomassa is eigenlijk niets anders dan het vrijmaken van energie die planten eerder van de zon hebben gekregen, zo bleek uit de inleidende film. En het fraaie is dat dit CO2-neutraal gebeurt. Het verbranden van houtsnippers bijvoorbeeld, levert wel uitstoot van CO2 op, maar dat komt exact overeen met wat de boom tijdens de groei heeft opgenomen.

Wat niet wil zeggen dat biovergisting hét antwoord op het energievraagstuk is. Omdat een installatie die uitsluitend op mest draait weinig rendement heeft, gaan er ook zaken als maïs in. Massaal toegepast zou de voedselvoorziening dus in gevaar kunnen komen, stelde wethouder Barend Siksma, die de bijeenkomst voorzat.

Maar zover is het in Putten uiteraard nog lang niet en met vijf installaties zal het ook zover niet komen.

Het meest recente plan is dat van Gerrit van Leeuwen en Arnaud Duine. De laatste heeft een bedrijf in milieutechnologie en Van Leeuwen zit als medewerker van de Puttense vestiging van de stichting Mestverwerking Gelderland ‘al vijftien jaar in de mest.’ Het tweetal heeft zijn oog laten vallen op een perceel vlak naast de vestiging van de mestverwerker aan de Knardersteeg, waar een installatie moet verrijzen die anderhalf megawatt kan leveren.

Als brandstof willen ze uitsluitend organisch afval gebruiken. De warmte gebruiken ze om mest te drogen. Dat levert hoogwaardiger mest op, of biobrandstof, of allebei. ,,Dat is heel goed te verkopen”, zegt Van Leeuwen. Of het allemaal zonder subsidie rendabel wordt, is nog onzeker. Van Leeuwen en Duine zijn nog geen halfjaar bezig. Wel is het ze duidelijk dat het initiatief positief wordt ontvangen. ,,De gemeente is enthousiast, we krijgen alle medewerking”, aldus Van Leeuwen.

Van iets eerder datum is het plan dat Evert Ruiter heeft met het project Eneruit. In samenwerking met veehouderij Rimpeler wil hij bij zijn bedrijf H2O Buffalo aan de Zuiderzeestraatweg een installatie bouwen, die gevoed wordt met mest van zijn buffels en de veehouderij, aangevuld met groenafval en andere organische reststromen. De vergunningen zijn rond, maar de besprekingen met afnemers nog niet. Ruiter wil stroom leveren aan Keizerswoert, wat volgens hem veel meer oplevert dan aan het energiebedrijf.

Hij puzzelt nog op een techniek om ook de warmte van de uitlaatgassen te benutten. ,,Stroom leveren is relatief simpel”, zegt Ruiter. ,,De uitdaging zit ‘m in het ontwikkelen van nieuwe technieken om meer beschikbare energie te kunnen benutten.” Zo wil Ruiter de installatie zonder subsidie rendabel krijgen. Hij hoopt de zaak in de loop van 2009 draaiende te hebben.

Iets bekender is het plan van Gert van den Bor. Hij heeft een omvangrijk plan ontwikkeld voor het terrein bij de Cleenhorsterweg, waarin ook levering van stroom aan Keizerswoert een hoofdrol speelt. Verder wil hij de warmte gebruiken voor de productie van bio-ethanol en de verwarming van Keizerwoert en mogelijk ook nabijgelegen woningen. Ook heeft hij plannen voor een pompstation voor biogas, waar bijvoorbeeld het gemeentelijk wagenpark op zou kunnen rijden.

Tot slot staan op het dak zonnecellen ingepland. Dit alles met het doel om de hele installatie haalbaar te maken zonder subsidie, wat volgens Van den Bor uniek is in Nederland.

Het grootste knelpunt op dit moment is dat onduidelijk is of de in stallatie op die locatie kan worden ingepast. En dat is voor Van den Bor cruciaal. Om de zaak zonder subsidie rendabel te krijgen, moet hij dichtbij het industrieterrein zitten. Maar niet óp het industrieterrein, want in dat geval schrijft de Arbowet voor dat er 24 uur per dag twee mensen aanwezig moeten zijn. Bovendien is er volgens Van den Bor voorlopig geen plek. De raad moet zich nog over deze kwestie uitspreken.

Het meest vergevorderd zijn de plannen van Evert Rozendaal, die de warmte van zijn installatie wil gebruiken om het Bosbad te verwarmen. Aanvankelijk was het plan om een warmwaterleiding van 3,7 kilometer aan te leggen van zijn boerderij aan de Volenbekerweg naar het Bosbad, maar nu heeft een gasleiding weer de voorkeur.

En dan is er uiteraard de installatie van Jan Dekker aan de Beulekampersteeg, die de fase van de plannen reeds voorbij is. Een van de drie turbines stond er al voor de beruchte datum van 18 augustus 2006, toen de overheid van de ene op de andere dag de subsidie op de productie van duurzame energie stop zette. Inmiddels levert hij één megawat, voldoende om een kwart van de Puttense huishoudens van stroom te voorzien. Als het zo doorgaat is Putten straks op dit punt niet meer afhankelijk van de buitenwereld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie