Museumboerderij in Putten genomineerd

23 januari 2008 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - De museumboerderij Mariahoeve aan de Kiefveldersteeg in Putten is genomineerd voor de Buiten Gebeurt Het Bokaal 2008. De Reconstructiecommissie Gelderse Vallei/Utrecht-Oost heeft op vrijdag 18 januari de nominatie uitgereikt aan bestuurslid Steven van Hell en beheerder Hijmen van den Bor.

De Buiten Gebeurt Het Bokaal wordt op 27 maart tijdens een festival in Voorthuizen uitgereikt aan een van de totaal zes genomineerde projecten. Dit festival wordt georganiseerd door de provincies Utrecht en Gelderland en de Reconstructiecommissie.

De zes genomineerde projecten, waaronder de museumboerderij, maken volgens de Reconstructiecommissie op een bijzondere wijze duidelijk dat op het platteland van de Vallei en Eemland een grote opknapbeurt gaande is die het platteland nog mooier en aantrekkelijker maakt.

De Mariahoeve is een typisch voorbeeld van de boerderijtjes, die honderd jaar geleden bij tientallen werden gebouwd. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw verdwenen bijna al deze boerderijtjes door de mechanisatie en schaalvergroting in de landbouw. Ze werden verbouwd tot bungalows of verdwenen achter grote veestallen. Alleen de Mariahoeve bleef zoals ze was, kleinschalig en met de authentieke inventaris.

Dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers is het mogelijk geweest om dit erfgoed voor toekomstige generaties te behouden. Bezoekers krijgen hierdoor niet alleen inzicht in het leven van vroeger, maar kunnen ook een aangename tijd doorbrengen in dit deel van de Vallei, stelt de Reconstructiecommissie vast.

Andere projecten die door de Reconstructiecommissie genomineerd zijn voor de Buiten Gebeurt Het Bokaal zijn het multifunctioneel centrum in De Kraats, de liniehutten in Woudenberg, de natuurvriendelijke oevers langs het Valleikanaal, het project Water in de sloot in Eemland en de serre-uitloop in Kootwijkerbroek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie