Gerda Verburg in de Aker

12 november 2008 om 00:00 Nieuws

CDA-lijsttrekker Jan Verhoef mocht in de goed gevulde grote zaal van de Aker de aftrap doen voor de waterschapsverkiezingen op 13 tot en met 25 november. De lijsttrekker van lijst 1 legde uit dat tien partijen meedoen aan de verkiezingen Waterschap Veluwe: vijf politieke partijen en vijf belangengroepen. De tien partijen zorgen totaal voor 19 zetels. Daarboven komen nog zeven zogenaamde geborgen zetels, waarover niet gestemd hoeft te worden: drie uit de landbouw (LTO), drie uit de industrie en één uit de bosbouw. Verhoef benadrukte in zijn speech dat het CDA zich zal inzetten voor schoon water voor mens en dier, haalbaar en betaalbaar beleid, flexibel peilbeheer, educatie en voorlichting, veiligheid voor iedereen, ruimhartig kwijtscheldingsbeleid, aandacht voor agrarisch ondernemen en duurzame werkwijze voor landbouw en natuur. Ook de andere CDA-kandidaten Ieteke Wegman uit Apeldoorn, Jannes Wajer uit Hierden, Arie Knol uit Ermelo en Arres Huijgen kregen gelegenheid zich voor te stellen.

Goed water- schapsbestuur belangrijk PUTTEN - “De Veluwe verdient een goed waterschapsbestuur.” Over dat onderwerp sprak Gerda Verburg, CDA-minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit verleden maandagavond in de Aker. Ze was gastspreker op een door het CDA Waterschap Veluwe belegde openbare vergadering.

door Tijs van den Brink

En toen kwam de minister Gerda Verburg zelf aan het woord. De minister vond het een goede zaak dat, nu overgegaan is op het lijstenstelsel, ook het CDA als politieke partij meedoet aan de waterschapsverkiezingen. Ze definieerde een waterschap als een functionele overheid met een democratisch bestuur. De minister pleitte ervoor dat waterschappen en projecten zoals Natura 2000 samen optrekken. En ze riep CDA-ers uit de Kamer, provincie en gemeenteraad op om constructief met de waterschappen samen te werken. Daarom was ze blij dat ook het CDA-statenlid Reinie van Schoor aanwezig was, die ook een bijdrage aan de discussie leverde.

Daarna was er gelegenheid om in discussie te gaan met de minister, lijsttrekker Jan Verhoef en raadslid Bert Veldhuizen, die tevens voorzitter LTO-Noord afd. Veluwerand is. Veldhuizen leidde de discussie, waarbij tal van onderwerpen de revue passeerden: de verhouding waterschap en Rijksoverheid, kostentoedeling aan natuur en agrariërs, waterpeil, Ecologische Hoofdstructuur en topgebieden, vervuiling door ganzen, stijging zeespiegel etc. Het oud-CDA-raadslid Gert van den Ham, tevens oud-bestuurder van het waterschap toonde zich een fervent tegenstander van politieke partijen in waterschappen: “Een waterschap is een publiekrechtelijk orgaan, een uitvoerend orgaan. Daarin horen geen politieke partijen. Politieke partijen moeten zich niet met de uitvoering bemoeien.”

Aan het einde van de vergadering riep Jan Verhoef alle aanwezigen op om op het CDA te stemmen en ook anderen daartoe op te wekken: “Stem CDA. Zegt het voort, voor een goed waterakkoord.” Tijdens een informeel deel na afloop van de vergadering kon iedereen van gedachten kon wisselen met de minister en de andere CDA-prominenten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie