Praten over gevolgen scheiding is goed

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Veel kinderen zijn door de scheiding van hun ouders erg verdrietig, in de war, boos of soms ook lastig. Menig kind denkt dat het hierin alleen staat, schaamt zich, wil er niet over praten of voelt zich schuldig. Als je erover kan praten, tekenen en schrijven, dan helpt dat om alle dingen, die je van binnen voelt, kwijt te kunnen. Dat is de reden dat de Maatschappelijke Dienstverlening in Putten spel- en gespreksgroepen voor deze kinderen gaat starten.

Gespreksgroep voor kinderen van start

door Joke van Westing

Angela Muis en Eduard Mollema van de Maatschappelijke Dienstverlening in Putten gaan de gespreksgroepen begeleiden. Ze zijn geschoold door het NIM in Nijmegen, waar de spel- en gespreksgroepen met veel succes al langer gedaan worden. ,,Het plan is om in januari te starten, het ligt een beetje aan het aantal aanmeldingen”, vertelt Angela Muis. In de folder ‘Alles is anders’ van de Maatschappelijke Dienstverlening Veluwe staat dat de groep voor zeven tot twaalf jarigen bestemd is, maar het plan is ietwat gewijzigd. ,,We willen twee groepen maken, de ene groep voor de zes tot en met acht jarigen en de andere groep voor de negen tot en met twaalf jarigen. Broertjes en zusjes zouden we het liefst niet in dezelfde groep willen plaatsen, zodat ze hun eigen verhaal kwijt kunnen, maar dit is geen keiharde regel.”

De ouders zijn niet bij de bijeenkomsten aanwezig, maar voordat de groepen starten is er wel een intakegesprek met beide ouders en het kind. ,,Beide ouders moeten er wel achter staan, het is niet handig als de ene ouder het niet nodig vindt en de andere wel, dit komt dan ter sprake tijdens een intakegesprek. Beide ouders moeten toestemming geven, zodat het kind het niet voor een ouder geheim hoeft te houden. Aan het eind van de bijeenkomsten hebben we een evaluatiegesprek met de ouders en koppelen we dingen die wij opgemerkt hebben terug”, vertelt Angela Muis. De groep met de zes tot en met acht jarigen kinderen gaat ook creatief aan de slag. Afhankelijk van het niveau van het kind en de leeftijd wordt er iets geknutseld, geplakt en geknipt. Waarom nu deze spel – en gespreksgroepen? ,,De kracht van een groep blijkt waardevol, je krijgt steun van de anderen en het gevoel van ‘ik ben niet de enige’ wordt versterkt”, zegt Angela Muis.

Tijdens de bijeenkomsten worden er op ontspannen wijze thema’s besproken als: herkennen en uitwisselen van gevoelens rondom de thuissituatie en rondom de afwezige ouder, herkennen van motieven van scheiding en de gevoelens daarbij, invloed van de scheiding op contacten op school, in de buurt en in familie, invloed op de financiële situatie en een eventuele nieuwe partner van papa of mama. Er start ook een gespreksgroep ‘En ik dan?’ voor tieners (twaalf tot en met zestien jaar).

Er zijn zes tot acht bijeenkomsten van anderhalf uur. Aanmelden kan bij MD Veluwe 0900-2300230. Kijk ook op www.mdveluwe.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie