Quilts te kust en te keur in Kunstkelder

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

Aagje Admiraal, docente van de quiltgroepen, deed in haar openingstoespraak uit de doeken dat deze technieken al door de oude Egyptenaren werden gebruikt. Via de Romeinen kwam het in Engeland en uiteindelijk in de VS terecht. De docente haalde een aantal exposanten naar voren, zodat zij iets over hun werk konden vertellen. Zo’n veertig vrijetijdskunstenaars tonen hun werk, dat varieert van grote tot kleine doeken en voorwerpen als tasjes. Velen lieten zich inspireren door de natuur, getuige onder andere de vele bloemmotieven.

PUTTEN - Ditmaal zijn het geen schilderijen of sculpturen die in de Kunstkelder te zien zijn. Vrijdagavond werd een expositie van quilts geopend.

door Lennie Dekker

Ria van der Knaap werkt graag met vrije vormen. Ze probeert telkens nieuwe technieken uit. In ‘Drie bloemen in bordeaux en groen’ zoekt ze de harmonie. Jan van Roest, predikant in ruste, heeft in zijn quilt ’De fans van Jacob’ een jacobsladder verwerkt. De enige mannelijke exposant houdt al heel lang van ‘gefriemel met lapjes’ nadat hij bij zijn eerdere liefde, houtbewerking, in zijn hand zaagde. In de titel zitten dubbele betekenissen verborgen, een ‘fan’ is in het Engels een waaier. Marianne Wissema ervaart het quilten als een ‘prettige verslaving’. In Nieuw- Zeeland vond zij stoffen met stralende kleuren, die haar inspireerden tot de ‘Afrika’quilt, Zuid-Afrikanen vonden deze sfeer ‘zeer goed getroffen’. Ook haar zonsondergang ’vangt dit moment treffend’. ,,Ik weet niet waar het was, maar ik werd getroffen door de kleuren.” Vlak bij de ingang hangt een enorme quilt genaamd ‘Kontzakken’, voornamelijk uit spijkerstof vervaardigd. Weer een heel verschil met de verfijnde werkjes, soms met losse onderdelen in relief’, zoals vele kleinere werken.

De cursisten zijn deels verbonden aan de Stoffenstudio in de Dorpsstraat, alwaar lessen in de Quiltkelder worden gegeven. Docente Admiraal kreeg voor haar inzet een bos bloemen.

Ook is een aantal verenigd in ‘Fijn individueel En Toch Samen’, oftewel de FIETS quiltgroep, bestaande uit een twintigtal Veluwse groepen. De expositie is te zien tot en met 2 januari, aan de achterzijde van het gemeentehuis. Tijdens de nieuwjaarsreceptie aldaar is de tentoonstelling eveneens te bezichtigen. Zie: www.kunstinputten.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie