Stichting Christine helpt al dertig vrouwen

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

Stichting Christine wordt geleid door Louise Dibandjo, afkomstig uit Congo, en Margreet Glas. Beide vrouwen wonen in Putten. Hun Congolese contactpersoon is Maman Christine die in Kinshasa woont.

PUTTEN – De Puttense Stichting Christine bestaat één jaar. De stichting helpt vrouwen in Kinshasa, hoofdstad van het Afrikaanse land Congo, met het opzetten of uitbouwen van een eigen bedrijfje. Op deze manier kunnen de vrouwen in hun eigen inkomsten voorzien en daarmee hun gezin onderhouden.

door Jolette van Eijden

Een jaar geleden had de stichting aan zes vrouwen een lening verstrekt om een eigen onderneming te kunnen starten. Dat varieerde van stoffenwinkel tot een verkooppunt van koffie, thee en broodjes. Een van de vrouwen, Maman Evelyne, heeft met het startkapitaal een zaak in tweedehandskleding opgezet en die draaide zo goed, dat de eerste lening al helemaal is afbetaald. Nu heeft ze een tweede, grotere lening van de stichting gekregen om haar zaak uit te breiden. ,,Het is de bedoeling dat de vrouwen het geld op termijn terugbetalen, zodat we daarmee weer andere vrouwen kunnen helpen”, legt Margreet Glas uit.

Inmiddels zijn dankzij donaties en giften aan de stichting al dertig vrouwen op weg geholpen met een eigen bedrijf. Het zijn allemaal eenpersoonsbedrijfjes die met een voor Westerse begrippen kleine lening in de startblokken zijn gezet.

Louise Dibandjo is dit jaar naar Congo geweest om de projecten te bezoeken. Zij heeft gemerkt dat de vrouwen blij en dankbaar zijn met de steun, maar dat er veel nood is. Door de dalende koers van de dollar en de conflicten in het oosten van Congo is de voedselvoorziening en de gezondheidszorg nog verder achteruitgegaan. Hulp is daarom hard nodig.

De website www.stichtingchristine.nl is geheel vernieuwd door Tanya van ’t Veld. Op de site staan de doelstellingen beschreven en zijn enkele projecten in beeld gebracht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie