Praktijkdagen jonge automobilisten slaan aan

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

Vanuit de Europese commissie werd opdracht gegeven om aandacht te besteden een de jonge automobilisten, omdat in die categorie veel ongelukken plaatsvonden. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) was de eerste die dat oppakte in Nederland. Coördinator Jaap van Steenbergen hierover: ,,Vanaf 2005 organiseren wij deze dagen in de regio Gelderland en vandaag dus in Putten bij Autorijschool Roordink. Er is per dag plaats voor 36 deelnemers maximum, die gedurende de hele dag drie onderdelen ondergaan. Een testrit van anderhalf uur met twee mede passagiers en een ervaren rijadviseur. De auto’s waarmee gereden wordt zijn ter beschikking gesteld door de organisatie. Gedurende deze rit mogen de deelnemers de rijstijl beoordelen en verbeterpunten aangeven. Je wisselt als bestuurder. Dan is er een groepsdiscussie over de werking van alcohol en drugs in het verkeer en de gevolgen daarvan. Onder leiding van een deskundige die ervoor zorgt dat het geen saaie bijenkomst wordt. Het derde onderdeel is op de mobiele rem-/slipbaan ervaren hoelang het duurt voordat je na een noodstop stil staat.”

PUTTEN - Afgelopen zaterdag was de eerste van vier te houden praktijkdagen in de regio Putten, Nijkerk en Ermelo. Vroeg in de morgen waren de wethouders Ard Kleijer (Putten), Henk Lambooy (Nijkerk) en Jan van den Bosch (Ermelo) aanwezig om de opening te verrichten en ook om in de praktijk te ondervinden hoelang de remweg is na en noodstop op een nat wegdek.

door Maarten van der Meer

De groep van zaterdag bestond voor de helft uit meisjes en er werd opvallend open en eerlijk discussie gevoerd tijdens de groepsessie. De remproef werd uitgevoerd met snelheden van 30 en 40 km. per uur. Opvallend is hoeveel meter die 10 km verschil uitmaakt in de remproef. Hoofddoel is het voorkomen van ongelukken door zo veilig mogelijk te rijden.

De gemeenten schrijven de doelgroep aan, wat inhoudt dat je niet langer dan twee jaar je rijbewijs mag hebben. Je kan nog inschrijven via het deelnameformulier op de website www.jongeautorijders.nl De deelname is gratis, met koffie of thee en een lunch.

De volgende praktijkdag is op zaterdag 20 december bij Autorijschool van Buuren in Ermelo.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie