NNP vreest ondergesneeuwd te raken door aandacht voor dagbladsector

19 december 2008 om 00:00 Nieuws

REGIO - Lokale nieuwsbladen pleiten bij minister Plasterk voor eigen innovatiefonds

De 70 leden van de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP), lokale uitgevers verspreid over heel Nederland en wekelijks met elkaar goed voor ruim 300 betaalde en onbetaalde nieuwsbladen, vrezen ondergesneeuwd te raken door de aandacht die minister Plasterk heeft voor de dagbladsector. Die situatie lijkt de NNP ongewenst. BDU Uitgevers, uitgever van De Puttenaer, neemt binnen de NNP een prominente positie in.

De NNP maakt zich zorgen over de positie van de lokale nieuwsbladen, temeer daar veel dagbladen inmiddels eigendom zijn van beursgenoteerde en grootschalige ondernemingen. Uitgevers van lokale nieuwsbladen zijn overwegend zelfstandig, opereren kleinschalig en kiezen voor continuïteit in de bedrijfsvoering. Het nieuwe fonds moet volgens de NNP dan ook nadrukkelijk losgekoppeld zijn van de voorgenomen steun aan de landelijke dagbladen en het is bedoeld om ruimte te creëren om uitgevers van lokale nieuwsbladen de mogelijkheid te bieden in hoog tempo te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen in het medialandschap en adequaat te reageren op een zich wijzigende nieuwsvraag.

Volgens de NNP doet ,,een apart innovatiefonds voor lokale nieuwsmedia recht aan de unieke positie die lokale nieuwsmedia innemen op het gebied van nieuwsvoorziening, die vanuit historisch perspectief nauw verweven is met de culturele identiteit van lokale gemeenschappen en er een integraal onderdeel van uitmaakt. Bovendien zijn het de lokale nieuwsmedia die al sinds jaar en dag begrippen als ‘civic journalism’ in de praktijk brengen; zij staan al sinds mensenheugenis met beide benen in de lokale samenleving”.

Het zijn dan ook de lokale nieuwsbladen die het medialandschap in sterke mate pluriform inkleuren en die fungeren als hoeder van de lokale democratie, aldus het bestuur van de NNP in de brief aan de minister. In dat verband verwijst men naar de uitspraak van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Johan Remkes, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de NNP: “Als het gaat om deelnemen aan de gemeenschap, de betrokkenheid bij gezamenlijke inspanningen en over het meedenken over het oplossen van problemen, dan zijn de lokale media de hoeders van de lokale democratie.” Ook de voormalige staatssecretaris voor mediazaken, mevrouw Medy van der Laan, wordt geciteerd: “Ik denk dat onderschat wordt hoe cruciaal de lokale media zijn, want lokale media zorgen ervoor dat mensen binding houden met hun omgeving. Lokale media helpen mensen een mening te vormen over wat er in hun buurt gebeurt. Die goede plaatselijke informatievoorziening beschouw ik als de ‘bloedsomloop’ van de lokale democratie. Wij moeten ervoor zorgen dat die bloedsomloop goed blijft functioneren tot in alle haarvaten van de samenleving.”

Het bestuur van de NNP is van mening dat een dergelijk innovatiefonds voor lokale nieuwsmedia zou moeten worden ondergebracht bij het Stimuleringsfonds voor de Pers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie