Kinderopvang volgens Jenaplan

24 december 2008 om 00:00 Nieuws

Maar wegens de uitbreiding zal er een eigen ruimte komen, want sinds de start in april 2007 loopt het aantal opvangkinderen gestaag op. Nu zijn er zes plaatsen bezet, verwacht wordt dat het zal uitgroeien tot vijftien. Bovendien is onlangs de eerste paal de grond in gegaan voor een gloednieuwe locatie in Bijsteren, eveneens gekoppeld aan de dependance van de Gabriëlschool aldaar. Hier zijn faciliteiten voor kids van nul tot vier, dus kinderopvang in de breedste zin.

PUTTEN – Een beproefd onderwijsconcept, gebaseerd op zowel zelfstandigheid als samenwerking (in brede horizontale groepen) en het motto ‘ieder kind is uniek en moet dus individueel begeleid worden’ is ook in Putten niet meer weg te denken. De Gabriëlschool is gebaseerd op deze van oorsprong Zweedse Jenaplanmethode, ontwikkeld door de pedagoog Petersen. Ook de kinderopvang is op deze leest geschoeid en ondergebracht in een klaslokaal, dat ook af en toe nog voor lessen wordt gebruikt.

door Lennie Dekker

De inrichting is ruim en licht, met rustige kleuren en natuurlijke materialen zoals hout en glas met zo weinig mogelijk kunststof. Ook het speelgoed is grotendeels van hout, daarnaast is er ook het andere verantwoorde speelgoed zoals Lego. De leeftijden variëren nu van vier tot twaalf jaar en de kids komen na schooltijd. In de vakanties kunnen ze van 8.00 tot 18.00 uur terecht. “Ze hebben er geen moeite mee zolang van huis te zijn, integendeel, vaak willen ze niet mee naar huis omdat ze het hier zo naar hun zin hebben. Het is dan ook een vertrouwde en veilige omgeving, omdat de kinderen vanaf vier jaar hier ook naar school gaan. De jongsten worden hierheen gebracht, de wat ouderen komen zelf. Ze kunnen slapen, ontspannen en spelen, desgewenst huiswerk maken. Er worden veel activiteiten met ze gedaan, knutselen of naar buiten gaan om de wereld om hen heen te ontdekken, want ook dat is een kenmerk van de Jenaplanmethode”, vertelt Sjenet van Houten (50) die vanuit Apeldoorn regelmatig de opvang verzorgt. Samen met begeleidster Ingrid Nijt (23) zorgt ze ervoor dat de kinderen niets te kort komen, ook krijgen ze hun natje en droogje, zoals fruit en rond half vijf een cracker met kaas of worst. Van ieder kind is een map waarin de belangrijkste gegevens worden genoteerd, maar een dagelijks logboek wordt niet bijgehouden. “We vinden het persoonlijk contact met de ouders heel belangrijk en waar nodig wordt er dus mondeling doorgegeven wat er gespeeld heeft. Dit vergroot de betrokkenheid van de ouders”.

Na de zomer hopen zij de nieuwe locatie in gebruik te kunnen nemen.Voor meer informatie kan men surfen naar www.jenaplankinderopvang.nl of bellen via 06-57734970. De Gabriëlschool is te vinden aan de Kelnarijstraat 40.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie