Barneveld verandert in Ballonnenstad: vier dagen Ballonfiësta

29 juli 2009 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Ballonliefhebbers en mensen die van een gezellig en sfeervol feest houden, kunnen in Barneveld hun hart ophalen. Op woensdag 19, donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 augustus wordt op de Koewei, achter kasteel De Schaffelaar, het jaarlijkse Ballonfiësta gehouden. Een feest dat een traditie genoemd mag worden, want dit jaar wordt het voor de 26e keer georganiseerd.

Elke avond zullen zo’n 35 ballonnen opstijgen: ‘gewone’ ballonnen, maar ook special shapes die menig hart zullen veroveren. De Koewei ligt midden in het Schaffelaarsebos en is omringd met bomen. Het is altijd weer een prachtig gezicht om die ballonnen in de lucht te zien zweven, maar nog leuker is het om de spanning en de hectiek mee te maken van het opblazen van de ballonnen, het langzaam zich boven de bomen verheffen en het uitzwaaien van de bemanning en passagiers.

Uiteraard mag Barneveld rekenen op enkele nieuwe specials shapes: zo zijn de Ooievaar, Maurieske de Clown en Monki de Aap voor het eerst in Barneveld. Terug van weggeweest is de Oriënt Express, een enorme ballon die zeer fotogeniek is, zeker boven het kasteel. En de prachtige blauwe Pauw tegen een strakke hemel is een onvoorstelbaar gezicht.

Lage entreeprijs

De Ballonfiësta is een initiatief van de Stichting Internationale Ballonfiësta Barneveld (SIBB). Het feest heeft deels tot doel om vier uitermate gezellige avonden te verzorgen, maar ook om de opbrengst van deze avonden te besteken aan lokale goede doelen. De doelen voor dit jaar zijn de vakantiereizen van het Rode Kruis afdeling Barneveld, en voor verbeteringen in en rondom De Duiventil, een logeerhuis voor autistische kinderen en tevens zorgboerderij voor mensen met een handicap.

Toch is de entreeprijs laag gehouden: drie euro voor volwassenen, twee euro voor kinderen. Henk van Esch, voorzitter SIBB: ,,Wij zien het evenement als een echt familiefeest, vandaar de lage entreeprijzen. Het is heel bewust onze keus geweest om een geweldig feest te organiseren voor iedere bezoeker, dan mag de prijs geen belemmering zijn. Dat kunnen we realiseren door de ruimhartige medewerking van vele sponsors, maar zeker ook door de vele vrijwilligers die hun handen uit de mouwen steken. We passen deze formule nu al enige jaren toe en het blijkt een geweldig succes te zijn. Daarom hebben we ook besloten de prijzen niet te verhogen.”

Avondvullend programma

De ballonnen vormen het belangrijkste onderdeel van het feest, maar elke avond is er een leuk programma dat elke bezoeker zal kunnen boeien. Het terrein gaat om 17.00 uur open voor publiek. Rond 18.00 uur openen de parachutisten de avond en vanaf dat moment is er steeds van alles te zien. Rond 19.00 uur begint het opblazen van de ballonnen.

Als de ballonnen weg zijn, is er voor de kinderen een gratis toegankelijk speelparadijs met verschillende opblaasbare speeltoestellen. Als het duister begint in te vallen, volgt een sfeervolle lasershow waarna het programma wordt afgesloten met de altijd spectaculaire nightglow. De ballonnen zijn dan al terug en worden opnieuw opgeblazen en ‘afgefakkeld’ op de maat van de muziek. Een sprookjesachtig geheel, zeker met de achtergrond van het bos erbij.

Uiteraard is het programma afhankelijk van de weersomstandigheden. Soms moet de flightmaster besluiten om de ballonnen eerder de lucht in te laten gaan, soms iets later. Voor actuele informatie kan men kijken op www.ballonfiestabarneveld.nl

Het programma (dagelijks op genoemde data)

17.00 uur: Kassa’s open en terrein toegankelijk. Bewaar uw kaartje want met uw kaartje kunt u een ballonvaart winnen.

Torenkranen open, voor een euro mag u mee naar boven om te genieten van een schitterend uitzicht.

Demonstratie van de bijzondere paardensoort Pecherons, onder leiding van de heer Henk Vink sr.

18.15 uur: Officiële start van de avond

Verschillende parachutisten proberen precies op een aangegeven plek te landen, alleen of met een tandemsprong.

18.30 uur: Defilé van de piloten, opbouw ballonnen en special shapes. Aansluitend vertrek van ongeveer 35 ballonnen en special shapes.

20.00 uur: Kinderparadijs op de Koewei, met verschillende opblaasbare attracties.

Show van paragliders en radiografisch bestuurbare ballonnen.

Live muziek door leden van ‘De Harmonie’ Barneveld

22.00 uur: Sfeervolle lasershow met daaropvolgende de spectaculaire nightglow

Ballonfiësta Barneveld

Terrein: De Koewei achter kasteel De Schaffelaar aan de Stationsweg in Barneveld

Data: 19, 20, 21 en 22 augustus 2009

Tijd: 17.00 – 23.30 uur

Entreeprijzen: volwassenen 3 euro, kinderen tot en met 12 jaar 2 euro

Opbrengst voor het goede doel

Voor het laatste nieuws over Ballonfiësta Barneveld en voor inlichtingen over het al dan niet doorgaan in verband met de weersomstandigheden:

Neem een kijkje op www.ballonfiestabarneveld.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie