Gemeenten helpen startende ondernemers

27 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

NOORD-VELUWE - Gemeenten op de Noord-Veluwe gaan startende ondernemers helpen door middel van het project IkStartSmart@Gelderland. In de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek,Hattem en Heerde kunnen ondernemers deelnemen aan een project, dat wordt uitgevoerd door de drie Kamers van Koophandel binnen de provincie Gelderland.

Volgens de Kamers van Koophandelkan de begeleiding van startende ondernemers beter dan tot nu toe is gebeurd. Dat kan bijvoorbeeld door het aanbieden van coaching en deelname aan netwerkbijeenkomsten. De ervaring leert dat veel startende ondernemers binnen drie jaar moeten stoppen of zelf stoppen. Door een betere begeleiding kan dat worden voorkomen.Deze week werd in Harderwijk een eerste overeenkomst getekend door de Harderwijkse wethouder Rob Daamen en directeur Gregorewitch van de Kamer van Koophandel. Tot startende ondernemers worden gerekend mensen die nog een bedrijf willen beginnen of de laatste vijf jaar met een bedrijf zijn begonnen. De eerste stap bestaat uit een kennismakingsgesprek. Daarna vindt er een test plaats over veertien aandachtspunten. Aan de hand van de uitkomsten wordt een plan van aanpak opgesteld. De ondernemer mag daarna zelf een coach kiezen die hem in het verdere traject begeleidt. Eventueel is ook een micro- krediet beschikbaar. Van de deelnemers wordt eenmalig een eigen bijdrage van 150 euro verwacht. In welke branche de startende ondernemer werkzaam is, is niet van belang. Het project staat ook open voor herstartende ondernemers.

Putten staat overigens in de top van gemeenten met meeste startende ondernemers. In de eerste helft van 2009 kenden Amsterdam en Blaricum de meeste startende ondernemers per hoofd van de lokale bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van de website www.ondernemersunited.nl onder alle 441 Nederlandse gemeenten. Putten kende in de eerste zes maanden van dit jaar 84 startende ondernemers en staat daarmee (gerelateerd aan het aantal inwoners) op een 26e plaats. In de hoofdstad schreven zich 3793 nieuwe ondernemers in bij de Kamer van Koophandel. Dat komt neer op 0,51% van het aantal inwoners van Amsterdam. Blaricum was goede tweede met een percentage van 0,49 dat zich aanmeldde als startende ondernemer. 440 van de 441 gemeenten in Nederland kenden meerdere startende ondernemers in 2009. Echter in Schiermonnikoog liep het nog niet storm met slechts 1 startende ondernemer. In de eerste 6 maanden van 2009 meldden zich in heel Nederland in totaal 47.922 startende ondernemers aan ten opzichte van 45.146 in dezelfde periode van 2008.

Aanmelden kan via www. ikstartsmart.nl Ook is informatie beschikbaar bij de kantoren van de Kamer in Harderwijk en Apeldoorn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie