Ondernemers....

31 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

"Putten staat overigens in de top van gemeenten met meeste startende ondernemers. In de eerste helft van 2009 kenden Amsterdam en Blaricum de meeste startende ondernemers per hoofd van de lokale bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van de website www.ondernemersunited.nl onder alle 441 Nederlandse gemeenten. Putten kende in de eerste zes maanden van dit jaar 84 startende ondernemers en staat daarmee (gerelateerd aan het aantal inwoners) op een 26e plaats. In de hoofdstad schreven zich 3793 nieuwe ondernemers in bij de Kamer van Koophandel."

Tot zover de introductie wat de column van deze week betreft. De bovenstaande alinea heb ik overigens uit de pers.

In eerste instantie komen gevoelens van trots op. Putten scoort weer! Maar de euforie nam bij mij snel af toen ik eens ging nadenken waarom...

"He, zult u denken. Wat heeft die Kas nou weer te zeuren?" Welnu, ik zal u uit de droom helpen. Maar ik wil beginnen met mijn hoed af te nemen (die ik voor deze gelegenheid even heb opgezet, u weet wel, zo'n Amerikaans model...) voor de mensen die het in elk geval proberen via de weg van zelfstandigheid. Chapeau! Dat noem ik karakter.

Hoe kom je toch tot zo'n karakter? Daarover ging het artikel niet. Niets dan lovende woorden voor helpende mensen en helpende instanties en het feit dat er in Putten wel heel veel startende ondernemers zijn. Helpende handen kosten u wel 150 euro, maar wat maakt dat uit als de weg tot succes gegarandeerd lijkt te zijn? Krijgt u een gemeentegarantie voor dat geld?

Welnu, succes is geenszins gegarandeerd. De startende ondernemers wacht een lijdensweg. Dat kan ik ze verzekeren. En ze mogen mij er over een paar jaar aan herinneren als dat niet zo zal blijken te zijn. Ik verwed er mijn vogelgriepvrije donzen dekbed om dat ik weinig post zal krijgen!

Zelfstandig ondernemer word je (in heel veel gevallen) als de hoop op een regulier leven bij een baas door ervaring of ontslag is weggevallen. Gevoelens van zelfoverschatting komt ook vaak voor bij zelfstandige ondernemers. Voelt u zich betrapt?

Beginnen we bij het begin. Geld! Dat heb je, of dat heb je niet. In het eerste geval loop je ernstig gevaar het te verliezen. In het laatste geval ga je naar de bank en zoals iedereen weet, zitten die niet te springen om geld uit te lenen, tenzij het gedekt is door een woning of een jacht. Maar ja, wie heeft er een jacht? Zeker niet de beginnende ondernemer. Had deze er namelijk e e n dan was hij/zij al een geslaagd ondernemer. Ja toch, of nee dus...?

Goed, het geldprobleem is -hoe dan ook- opgelost. Dan gaat het erom iets te bedenken dat nog niet door anderen is bedacht, of reeds is uitgevoerd. Als dat namelijk wel zo is, dan heeft de startende ondernemer meteen al een forse achterstand. En wees eens eerlijk; wat is nog niet bedacht?

Let wel, ik wil u de moed niet in de schoenen praten, maar komen tot enkele (ongevraagde) adviezen die geen 150 euro kosten.

En, hoe zit het met uw businessplan? Zit dat wel waterdicht in elkaar? Zo niet, dan is het gesprek bij de bank van korte duur. Is het u al duidelijk waar u uw klanten gaat vinden? Als u dat nog niet duidelijk is, dan wordt het wel erg moeilijk, dat garandeer ik u. O, u maakt een mooie website? Welnu, vestig daar maar niet teveel hoop op. Ga eerst maar eens googelen om uit te zoeken wie en wat er op uw 'nieuwe' gebied al actief zijn. U schrikt zich een hoedje (weliswaar, wel wat kleiner dan mijn model...), maar de schrik is er niet minder om.

Gaat u het alleen proberen, of hebt u meteen al personeel nodig? Ook een vraag waarover u serieus moet nadenken. Als u het alleen gaat proberen dan loopt u de kans dat het u boven het hoofd groeit. Gaat u meteen personeel aanstellen dan is dat een bijzondere kostenpost, vooral kosten waarover de meeste starters geen seconde hebben nagedacht.

"Nou Kas", zult u denken. "Ik droomde van een mooie toekomst als zelfstandig ondernemer, maar nu ga ik toch twijfelen...". Dat is goed. Want ik kan me niet voorstellen dat de helpers die voor u klaar staan met andere teksten komen dan ik hierboven. In dat geval kunt u die 150 euro in de zak houden en als eerste investering zien.

Natuurlijk wens ik u allen veel succes, zodat ik over enkele jaren kan lezen dat het de startende ondernemers voor de wind is gegaan. Ik verwed er mijn reserve vogelgriepvrije donzen dekbed om dat ik zoiets weinig lezen zal krijgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie