Rekenfout kost Waterschap Veluwe 2,7 miljoen

1 september 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Door een ernstige rekenfout derft Waterschap Veluwe dit jaar 2,7 miljoen aan belastinginkomsten. Dijkgraaf en heemraden zullen binnenkort bekend maken welke gevolgen dat heeft voor uit te voeren projecten. In beide commissies van het Waterschap sprak men maandagavond bezorgdheid uit over de miskleun, maar men wil er geen consequenties voor de eerst verantwoordelijken aan verbinden.

door Dick van der Veen

Het tekort ontstond doordat men de categorie 'Bebouwd' (dat wil grofweg zeggen de burgers en bedrijven in de bebouwde kommen) gemiddeld 5 procent te laag aansloeg. Omdat de wetgever verbiedt de belasting alsnog te verhogen moet het geld uit de reserves worden gehaald. In 2010 brengt men de tarieven op het gewenste niveau, waardoor dan een hogere belastingdruk voor eigenaren van gebouwd ontstaat.

Voor huurders, natuurterreinen en uiterwaarden heeft het geen gevolgen. Voor eigenaren van woningen en/of bedrijfsruimten heeft het een uiteenlopende invloed.

De milde houding van de commissies heeft alles te maken met het feit dat de categorie 'Bebouwd' al zwaar werd aangepakt doordat ze de verminderde bijdrage van natuurterreinen voor de kiezen kreeg. De laatste 25 procent werd door de rekenmeesters over het hoofd gezien. ,,We hebben nog 20 miljoen in de pot dus er zijn geen directe problemen. Die reserves zijn voornamelijk door 'Bebouwd' opgebracht. Wel dienen we te bedenken dat we de laatste jaren regelmatig zwakke resultaten boeken", zegt directeur Paul Spaan.

Hij legt uit dat het geen optie is om volgend jaar de verzuimde bijdrage alsnog te innen. En andere categorieën extra belasten is al helemaal geen optie. De grootste zorg is: wat het betekent voor de lopende projecten? Epenaar Jan Aalbers noemt het extra wrang voor de mensen die hun bijdrage niet kunnen betalen. ,,Op deze manier komt er van schuldkwijtschelding niets terecht", verzucht hij.

De commissies buigen zich 30 september opnieuw over de materie. Vooralsnog heet het 'door de zure appel heen bijten'.

Meevaller

Waterschap Veluwe legde voor 2009 onbedoeld een lagere heffing op aan eigenaren van woningen en bedrijfspanden dan noodzakelijk. De heffing waar het om gaat is nodig om de kosten voor beheer van het watersysteem te dekken. Dit leidt voor 2009 tot een niet voorziene lastenverlichting van gemiddeld 5% voor de betreffende eigenaren. Uitgedrukt in concrete bedragen, bespaart het eigenaren in onbemalen gebied bij de gemiddelde Veluwse WOZ-waarde van € 260.000 een bedrag van € 10. Eigenaren in bemalen gebied besparen € 19,00. Het totale tekort van € 2,7 miljoen wordt niet alsnog geïnd, maar ten laste gebracht van de reserves. Er zijn ook geen gevolgen voor de werkzaamheden die het waterschap uitvoert. De heffing gebouwd wordt weer op het juiste niveau gebracht met de aanslag Gebouwd die eigenaren van woningen en bedrijven in april/mei 2010 ontvangen. Huurders en gebruikers betalen niet mee aan de betreffende heffing, voor hen geldt dus niet dat zij minder hebben betaald.

Het waterschapsbestuur is maandagavond in de reguliere commissievergaderingen geïnformeerd. De bestuursleden betreurden de gemaakte vergissing en gingen akkoord met de aanvulling uit de reserves.

Veel huiseigenaren hebben de aanslag voor de watersysteemheffing in 2009 toch als hoog ervaren. Voor woningen en bedrijven zonder vervuilende bedrijfsprocessen – bijv. kantoorpanden – lag die een stuk hoger dan in 2008. Deze stijging kwam niet voort uit een stijging van de waterschapsbegroting. De stijging was het gevolg van een lastenverschuiving. Agrariërs en bedrijven gingen juist fors minder waterschapsbelasting betalen. Dit kwam voort uit een herziening van de waterschapsbelastingen waartoe Eerste en Tweede Kamer eerder besloten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie