Ook zwagers Du Bois en Viets 29en hun familie willen rust

2 september 2009 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Herman du Bois en Wilco Viets, de Puttense zwagers werden op 6 januari 1995 voor de moord op Christel Ambrosius veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Vooral dankzij de inzet van misdaadverslaggever Peter R. de Vries sprak de rechtbank in Leeuwarden in 2002 het tweetal vrij.

door Tijs van den Brink

Het tweetal woonde vorige week, samen met hun echtgenotes, de zitting in Zutphen bij waar de zaak behandeld werd tegen de nieuwe verdachte Ronald P. De verklaring van de moeder van Christel Ambrosius kwam hard aan bij het tweetal.

Gevraagd om een reactie zegt Herman du Bois namens beide families wel gerekend te hebben op een eis van minimaal vijftien jaar cel. Du Bois vindt de eis zeer terecht: “Eigenlijk zou de eis levenslang op z’n plaats zijn maar er zijn natuurlijk altijd verzachtende omstandigheden waarmee rekening gehouden wordt, bijvoorbeeld zijn toen nog jonge leeftijd en sociale achtergrond.”

Verklaring

Met de afgelegde verklaring van de moeder van Christel Ambrosius is Du Bois niet blij: ,,Ik vind het zeer terecht dat Christels’ moeder, vrij in het openbaar een verklaring kon afleggen en kon zeggen wat ze wilde. We mochten er echter op rekenen dat ze zich zou beperken tot de gevoelens voor haar dochter en de rechtzaak tegen Ronald P. Maar dat ze ons er dan weer bij sleept, dat vind ik slecht.”

Zijn vrouw Anja voegt daar aan toe: ,,Moet je eens kijken wat er nu gebeurt. Er is sprake geweest van een gerechtelijke dwaling. Als meteen na de moord de echte dader opgepakt was, waren onze families nooit maar dan ook helemaal nooit in beeld geweest. Herman en Wilco werden ten onrechte veroordeeld en hebben ten onrechte zeven jaar gezeten. Probeer eens in te leven wat dat voor hen en hun families is. Eindelijk worden ze vrijgesproken. Vervolgens wordt een nieuwe verdachte opgepakt. En juist op de zitting van die nieuwe verdachte, begint de moeder van Christel weer over Herman en Wilco. En van de schadevergoeding die Herman en Wilco kregen zegt ze, dat ze er een slaatje uit geslagen hebben. Alsof het mogelijk is dat jaren gevangenisstraf door een financiële schadevergoeding ruimschoots gecompenseerd worden.”

Herman vervolgt: ,,Dit had Christels’ moeder niet mogen doen. Ik neem het vooral het Openbaar Ministerie en de politie, die haar begeleidden, kwalijk dat ze dit niet hebben weten te voorkomen.”

Begrip

Op zich heeft Du Bois er alle begrip voor dat Christels’ moeder de privacy van haar dochter wilde beschermen: ,,Dat is normaal, dat is goed, daar is ze moeder voor. Maar het is niet terecht dat ze nu ook uithaalt naar Peter R. de Vries. Het is zijn goed recht en zijn werk om moordzaken op te lossen en de daders te vinden. Daarvoor verdient Peter R. de Vries erkenning, in dit geval ook van Christels’ moeder. Haar moet er toch ook alles aan gelegen zijn dat de werkelijke dader achter slot en grendel komt?”

Anja: ,,Christels’ moeder wil rust. Dan kan ik begrijpen. Maar de prijs daarvoor mag toch nooit zijn, dat de vermeende daders Herman en Wilco dan maar ten onrechte veroordeeld moesten blijven? Die rust komt voor haar niet voordat eerst de werkelijke dader veroordeeld is. ‘‘

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie