Bestuur SCAP dreigt met aftreden

16 september 2009 om 00:00 Nieuws

In de Notitie van zes A-viertjes stelt het SCAP-bestuur het college van burgemeester en wethouders een ultimatum. Als het college vóór 1 januari 2011 geen duidelijkheid geeft over de te volgen koers en het perspectief dat voor Stroud geboden wordt zal het bestuur zich ernstig beraden op zijn bestuursverantwoordelijkheid. Het bestuur laat verder weten teleurgesteld te zijn in de Puttense politiek: “Al jaren proberen we op de agenda van de Puttense politiek een prominente plaats in te nemen en aandacht te vragen voor de kwetsbare situatie waarin wij verkeren. Keer op keer worden we teleurgesteld. Nu is het echter één minuut voor twaalf.”

PUTTEN - Vorige week dinsdagmorgen heeft het bestuur van de Stichting Sociaal Culturele Accomodaties Putten (SCAP) een gesprek gehad met het volledige college van burgemeester en wethouders over de problematiek van Stroud. Aan het eind van het gesprek heeft het bestuur een Notitie over Stroud overhandigd aan het college. Op dezelfde dag heeft het bestuur de Notitie thuisbezorgd bij alle raadsleden. Aldus voorzitter Wim van Til in een toelichting. Het bestuur van SCAP luidt de noodklok over Stroud.

door Tijs van den Brink

Het bestuur vraagt zich af of het wel hard genoeg roept: “We roepen als bestuur misschien niet heel hard. We zijn wellicht te netjes. We organiseren niet een tegenbeweging. We maken er geen zootje van. We roepen niet dat we een groot financieel debacle hebben of dat we een crisismanager willen. En...we maken geen ruzie met de burgervader of met een wethouder.” Voorts maakt het bestuur duidelijk wat de problemen zijn: “We hebben een drietal onafwendbare problemen: We voldoen niet meer aan de eisen van de tijd, we hebben niet voldoende inkomsten om het hoofd boven water te houden en het ontbreekt ons aan een duidelijk perspectief met het oog op de toekomst.”

Concurrentie

Ook wordt duidelijk dat Stroud de concurrentieslag met een slechtere positie voor Stroud moet aangaan: “Het zalencomplex van de Aker is inmiddels gemoderniseerd. Een aantal mensen voelt zich vertrouwder in een zaal van De Aker, nog steeds kerkelijk centrum en verbonden aan de Oude Kerk en voor velen dé kerk van Putten. We zijn tevens realistisch genoeg om te onderkennen dat er steeds meer en betere concurrentie is in en rond Putten. Schovenhorst, de Mariahoeve en het Denksportcentrum. Het is slechts een greep uit het veelkleurige aanbod, al of niet gesubsidieerd door de gemeente Putten.”

Modernisering

Volgens het bestuur van het SCAP kan het zonder modernisering en structurele overheidssteun niet langer: “In de huidige situatie is het nog maar zeer de vraag of wij 2010 nog kunnen overleven.” En als het over de politieke besluitvorming van een Multi Functioneel Centrum (MFC) gaat zegt de Notitie van het bestuur van het SCAP: “Het politieke resultaat is voor ons een grote teleurstelling. Het MFC is na de laatste raadsvergadering van 9 juli verder weg dan ooit en het zal zeker drie tot vier jaar duren voordat er weer gezamenlijke mogelijkheden zijn.” (Met het oog op de bespreking van het college van burgemeester en wethouders met het bestuur van het SCAP heeft de raad van 3 september jl. de besluitvorming over een MFC opnieuw uitgesteld, red.)

Het bestuur van het SCAP wijst erop dat Stroud bouwkundig moet worden aangepast, als het niet opgaat in een MFC: “Om de komende tien jaar te kunnen overleven zijn dringend een aantal bouwkundige en financiële maatregelen noodzakelijk. Een grove raming geeft aan dat hiermee een bedrag gemoeid is van circa 2.655.000 euro, exclusief omzetbelasting maar inclusief de gedeeltelijke vervanging van de inrichting.” Ook voor het onderhoud is geld nodig: “Nu het er naar uitziet dat het realiseren van een MFC nog vele jaren op zich laat wachten is naast de 35.000 euro per jaar voor klein onderhoud, ook nog eens 50.000 euro per jaar nodig voor groot onderhoud.”

Zoals bekend belegde de Hersteld Hervormde Gemeente (HHG) vanaf de kerkscheuring op 1 mei 2004 ’s zondagse diensten in Stroud en maakte door de week ook gebruik van zalen van Stroud. Als gevolg van een getroffen voorziening mogen de Herstelden vanaf 1 april dit jaar gebruik maken van de Nieuwe Kerk van de hervormde gemeente. Stroud mist hiermee een omzet van ongeveer 20.000 euro per jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie