Familiebedrijf Mol ‘in de uien’

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

In 1986 werd het uien sorteerbedrijf in Zeeland verkocht. Na een aantal jaar werd toen gezocht naar een locatie in het midden van het land, de keus viel op Putten. Ook hier weer in de uien, echter nu in de verwerking van uien, zoals het schillen, snijden en verpakken. Verpakkingen gaan vanaf 25 gram tot 2 kilo, maar ook in bulk van 15 kilo tot 400 kilo kisten de deur uit. De uien worden voor een groot deel geteeld in Flevoland, maar ook in Zeeland. De uien komen met name van sorteerbedrijven, omdat Mol Fresh Food specifieke maten nodig heeft, 60 tot 80 mm doorsnee. Diverse grote machines pellen, snijden en verpakken de rode en gele uien. Vervolgens gaan de uien in gewenste verpakkingen o.a. naar de groothandel, groentensnijbedrijven, horeca en visbranche. Uiteindelijk vindt de consument de uitjes bij de haring (ook in de supermarkt) of bij de frikadel in de cafetaria, of op de pizza in de pizzeria.

PUTTEN – Zo’n twintig jaar geleden werd Mol Fresh Food opgericht. “Opa” Mol ging “in de uien” en inmiddels is de derde generatie aangetreden: vader Boudewijn (59) en zonen René (31) en Anthony (28) runnen nu de zaak.

door Lennie Dekker

Woensdagochtend was het weer tijd voor het gemeentelijke bedrijvenbezoek, wethouder Frits Fabriek en bedrijvencontactambtenaar Piet Vermeer lieten zich rondleiden en informeren over het gehele traject, van de teler naar de eindgebruiker.

Hygiëne

Duidelijk werd dat “Mol Fresh Food” veel aandacht heeft voor de hygiëne, uiteraard een vereiste waar met voedsel wordt gewerkt. De HACCP en ISO certificaten welke behaald zijn onderstrepen dit nog eens. De 15 medewerkers gaan gehuld in jassen en dragen haarnetjes. Eind oktober wordt een nieuwe lijn in gebruik genomen, dan zullen er ook centimeterdikke uienringen gesneden worden, voornamelijk bestemd voor de export. De uienringen worden elders voorzien van een krokante laag daarna diepgevroren en later kan de consument ze gefrituurd nuttigen als snack. Ook biologische uien worden geschild en er is zelfs een handmatige lijn om sjalotjes te schillen.

“Per dag gaat er 20 tot 25 ton geschild de deur uit, een volle vrachtwagen. Er zijn het hele jaar door voldoende uien, want 75% van de Nederlandse oogst is voor de export bestemd, er zijn dus genoeg uien voor de Nederlandse markt, vertellen de gebroeders Mol.

Mol Fresh Food

Huinerweg 8

tel. 491795

www.molfreshfood.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie