Voorzitter Taskforce : knokken voor vrijwilligerswerk

22 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Minder regels en meer verantwoordelijkheid

PUTTEN/REGIO - Het is nog maar de vraag of het lukt de gemeenten van de Regio Noord-Veluwe, waar ook Putten onder valt, achter het voorstel van Taskforce te krijgen. Taskforce wil voor vrijwilligersorganisaties minder regeltjes en minder lastendruk en de regelgeving in de zes regiogemeenten harmoniseren. Binnen de gemeentehuizen stuit dit echter op weerstand omdat men bang is dat het voorstel op gespannen voet staat met het gelijkheidsbegsinsel en dat het vrijwilligersorganisaties bevoordeelt ten opzichte van anderen. Kortom, er bestaan twijfels over de juridische houdbaarheid van het plan.

door Jeanne Dijkstra

De Nunspeetse wethouder Nico Schipper, voorzitter van Taskforce legt uit waar vrijwilligersorganisaties tegen aan kunnen lopen. ,,Stel dat een vrijwilligersorganisatie een klein gebouwtje heeft. Dan moet de organisatie een aanslag ozb betalen. De organisatie is echter klein en heeft weinig geld, dan hakt dat er in. Taskforce vindt dat je de vrijwilligersorganisaties vrij zou moeten stellen van zo'n belasting.'' Wel is hij er van overtuigd dat er eerst een goede definitie moet komen wat precies een vrijwiligersorganisatie is. ,, Er is een grijs gebied en daarom is het belangrijk dat we dit in kaart brengen en met elkaar definiëren wat onder vrijwilligerswerk valt. Zo mogen er beslist geen commerciële activiteiten onder vallen.''

Voorlopig gaat het volgens hem nog slechts om een denkrichting. ,,De uitwerkingen kunnen pas volgen als de gemeenteraden zich eerst achter de ambitie van de Taskforce scharen. Maar dat zal moeilijk zijn, verwacht hij. Ook het college van Nunspeet gaat vooralsnog niet mee met de plannen van de Taskfoce. "Dan moet ik toch even mijn loyaliteit met de collega's laten varen en als voorzitter kiezen voor de ambities van de Taskforce", aldus Schipper.

Volgens Schipper bestaat er veel koudwatervrees dat eerst moet worden weggenomen. ,,Vrijwilligerswerk is belangrijk voor onze samenleving. Door het Rijk wordt de samenleving gestimuleerd zelf de verantwoordelijkheid te pakken. Dan moeten we vrijwilligersorganisaties wel stimuleren en faciliteren. De samenleving verandert. De overheid verwacht dat burgers meer doen voor elkaar en voor de samenleving. Dan moeten we de drempels daarvoor natuurlijk wel wegnemen! Een gezonde en sterke samenleving is alleen bereikbaar langs de route van minder regels en meer verantwoordelijkheid. Daarom moeten we bestuurlijke moed tonen om voor deze organisaties hinderlijke administratieve en financiële lasten op het gebied van vergunningen, subsidies en belastingen weg te nemen.'' De welzijnswethouders van Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten zijn het daarmee eens en willen een voorstel om dit plan verder uit te werken, voorleggen aan de gemeenteraden.

Vrijwilligersorganisaties geven aan dat zij aanlopen tegen een wirwar van regels en geconfronteerd worden met hoge lasten. Regels en lasten die in de zes regiogemeenten ook nog eens verschillen. De Taskforce heeft de opdracht de knelpunten regionaal aan te pakken. Schipper: "Het ministerie van BZK ondersteunt ons, omdat we hebben uitgesproken dat we een voortrekkersrol willen vervullen op dit terrein. Dat moeten we ook waarmaken."

In enkele gemeenten in Nederland is het al praktijk. Schipper: ,,Het gaat er nu om dat gemeenteraden instemmen met de denkrichting. Niets meer en niets minder. De overheid verwacht meer van de burger. Wie a zegt moet ook b zeggen; dus de burger in staat stellen om aan die verwachtingen te voldoen. De veranderingen in de regelgeving lopen niet gelijk op met de veranderingen in de samenleving. Daar moeten we iets aan doen. Als enige regio in Nederland zijn we met dit onderwerp bezig. Wij krijgen nu de kans om daarin samen met het ministerie van BZK een voortrekkersrol te vervullen. Die kans moeten we met beide handen aanpakken.

Op 26 november treedt Regio Noord-Veluwe op als gastheer voor de landelijke conferentie 'Aan de slag voor vrijwilligers'. Doel van deze conferentie is om gemeenten praktische handvatten te geven voor het verminderen van de administratieve lasten voor vrijwilligers.

Wethouder Schipper hoopt dat de vrijwilligersorganisaties zich gaan roeren als het voorstel op de raadsagenda komt. Dit is het uitgelezen moment om hun volksvertegenwoordigers te benaderen om het belang van de plannen te onderstrepen. "De welzijnswethouders steken met dit voorstel hun nek uit. Het komt er nu op aan dat ze daarvoor steun uit de samenleving krijgen, want het is beslist geen gelopen race…". Hij verwacht dat de Taskforce in januari verder zal kunnen met de uitwerking. ,,Maar eerst moeten de raadsfracties goed weten waar het over gaat.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie