Tentoonstelling over beken en sprengen bij Staatsbosbeheer

20 juli 2010 om 00:00 Nieuws

REGIO - Tot 18 oktober is in bezoekerscentrum Veluwe-Noord te Nunspeet een interactieve tentoonstelling te zien over Beken en Sprengen op de Veluwe. De tentoonstelling is tijdens openingstijden van het bezoekerscentrum gratis te bekijken. Het bezoekerscentrum ligt aan de Plesmanlaan 2 te Nunspeet. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.

Aan deze bijzondere tentoonstelling zijn verschillende activiteiten, zoals wandelingen en fietstochten gekoppeld. Zo is er op 15 mei om 06:00 uur al een gratis wandeling in samenwerking met het IVN Noordwest Veluwe langs het Randmeer, waar speciaal aandacht gegeven wordt aan de daar voorkomende vogels. Startpunt is het parkeerplaats bij vogelkijkscherm Polsmaten, aan het einde van de Vreeweg te Nunspeet. Opgave bij het bezoekerscentrum, telefoonnummer 0341-252996.

Interactieve tentoonstelling

Deze interactieve tentoonstelling informeert bewoners en bezoekers van jong tot oud over de verschillende functies van de Veluwse beken en sprengen. Er is aandacht voor waterhuishouding, natuur, cultuur(historie) en recreatie.

De speciaal ontwikkelde beken-zoekkaart, stimuleert bezoekers van de tentoonstelling de Veluwse beken en sprengen buiten verder te beleven. Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar de sprengenkop, typerende planten en dieren, of verschillende typen watermolens.

Lokale vrijwilligersgroepen tenslotte nodigen bezoekers uit om mee te doen met verschillende publieksactiviteiten, die aansluitend op de tentoonstelling plaatsvinden.

Samenwerking

In de ontwikkeling van de reizende tentoonstelling werken Waterschap Veluwe, Vitens en het IVN Consulentschap Gelderland nauw samen: De tentoonstelling is ontwikkeld door Natuurmuseum Nijmegen, in opdracht van Waterschap Veluwe en Vitens, onder projectbegeleiding van het IVN Consulentschap Gelderland.

Kinderen worden watermolenaar

Speciaal voor kinderen bevat de tentoonstelling Beken en Sprengen een aantal ‘pittige’ opdrachten, die hen opleiden tot watermolenaar. Ter afronding krijgen ze een heus diploma! Met de beken-zoekkaart kunnen ook zij, zo nodig onder begeleiding van leerkrachten of (groot)ouders, naar een paar kilometer verderop gelegen natuurterrein gaan om de beken en sprengen te ontdekken en te beleven.

Op de website www.bekenensprengen.nl is tijdens de tentoonstelling informatie te vinden over beken en sprengen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie