Straatnaam eert gefusilleerde verzetsman

21 juli 2010 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Maandag heeft de familie Vijge het straatnaambord ‘Pieter Vijgehof’ onthuld. Da gebeurde onder meer in aanwezigheid van de zoon van oud-verzetsman Pieter Vijge.

De gemeenteraad besloot in juni de straatnaam van het hofje, aan de Drieseweg 20, vast te stellen als Pieter Vijgehof. Een aantal straten in de wijk Husselerveld draagt namen, die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog en meer in het bijzonder aan Puttenaren, die daarbij het leven verloren.

Recent wees het Puttens Historisch Genootschap in een artikel erop dat de gemeente daarbij (in ieder geval) één persoon over het hoofd heeft gezien. Pieter Vijge - hij was hier met zijn gezin ondergedoken - is waarschijnlijk de eerste inwoner geweest die door de Duitse bezetter werd gefusilleerd. Het meest tragische is, dat zelfs zijn laatste rustplaats door de bezetter bewust onbekend is gehouden.

Met de straatnaam wil het gemeentebestuur alsnog recht doen aan de nagedachtenis van verzetsman Pieter Vijge, die in 1942 samen met twee strijdmakkers werd omgebracht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie