Convenant ‘energiebesparing bij supermarkten’ ondertekend

16 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

REGIO - Op 11 augustus 2010 ondertekende Regio Noord-Veluwe, namens de regiogemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten, het convenant ‘energiebesparing bij supermarkten’. Met het convenant wordt onder meer de energiebesparende maatregel ‘dagafdekking van koel- en vriesmeubelen’ verzekerd. De deelnemende concerns en ondernemingen aan dit convenant zorgen hiermee voor een aanzienlijke energiebesparing in Nederland.

Plus Dee Putten aan de Gervenhof 4 is een van de supermarkten die al energiebesparende maatregelen hebben genomen, zoals warmteterugwinning, afdekking alle vriesmeubelen, HF verlichting in de winkel, vulploeg verlichting.

Regio Noord-Veluwe heeft het convenant ondertekend naar aanleiding van een oproep van de gemeente Amsterdam en de milieudiensten West-Holland en IJmond. Gemeente Amsterdam nam in 2007 het initiatief om supermarktketens aan te zetten tot het nemen van energiebesparende maatregelen. De Wet milieubeheer verplicht namelijk bedrijven, dus ook supermarkten, om energiebesparende maatregelen te nemen als deze zich binnen vijf jaar terugverdienen. Binnen de supermarktbranche komt het elektriciteitsverbruik voor ruim 60% voor rekening van koelen en vriezen. Daar komt bij dat het aantal koel- en vriesmeubelen de laatste jaren behoorlijk is toegenomen. Uit onderzoek is gebleken dat door afdekking van deze koel- en vriesmeubelen veel energie kan worden bespaard. Dit is goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor de portemonnee van de ondernemer.

Het initiatief van de gemeente Amsterdam is door een aantal gemeenten op de Noord-Veluwe overgenomen. Milieuhandhavers van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Putten en Apeldoorn bezochten vanaf 2008 ruim tachtig supermarkten. Tijdens deze bezoeken kregen de ondernemers voorlichting over de mogelijk energiebesparende maatregelen.

Deze bedrijfsbezoeken hebben meer bewustwording tot stand gebracht binnen de supermarktbranche. Inmiddels hebben ook Albert Heijn, Plus Retail, Jumbo Supermarkten, Van Doormalen Supermarkten en enkel franchisers het convenant ondertekend en zijn er vergaande onderhandelingen met andere supermarktconcerns.

Nu de deelnemende supermarktconcerns zichzelf de energiebesparing als doel hebben gesteld, kunnen de gemeenten hun handhavingsinspanning gericht inzetten op de supermarkten die dit nog niet hebben gedaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Pfaff, handhavingscoördinator van Regio Noord-Veluwe, telefoon (0341) 47 44 25.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie