De Kersentuin op landgoed Schovenhorst

16 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

PUTTEN - Het tragikomische toneelstuk De Kersentuin van Anton Tsjechov wordt op 28, 29 en 30 juni door Toneelgroep Pionier gespeeld op landgoed Schovenhorst. De Kersentuin gaat over het einde van het oude Rusland, negeren en accepteren, links over het midden, de liefde die boven alles staat, geld, kersen en koffie. De rode draad in het stuk is de dreigende verkoop van het landgoed. De moeizame exploitatie van landgoederen is van alle tijden en daarmee heeft het stuk niets aan actualiteit ingeboet.

In De Kersentuin draait alles om het landgoed van Ljoebov en haar familie. Centraal thema in deze klassieker van Anton Tsjechov is de verandering van de tijd en hoe ieder personage hiermee worstelt. De kersentuin is vergane glorie. De schulden zijn te hoog geworden voor Ljoebov en haar familie om er te blijven wonen. Maar Ljoebov zit - bewust - volledig in de ontkenning van de schulden en rekt het verleden op totdat het zal barsten. Het toneelstuk 'de Kersentuin' wordt al een drietal jaren op landgoed Schovenhorst gespeeld. Iedere keer door een andere toneelgroep. Hierdoor is ook elke voorstelling weer anders. Roos de Ridder, woordvoerder van Pionier: ,,Wat het bijzonder maakt om op het landgoed in Putten te spelen is enerzijds dat het stuk daar al jaren speelt. Het is mooi om in zo'n cyclus mee te mogen spelen en zo de verschillen binnen het stuk te kunnen zien. Daarnaast is het een mooie landelijke plek met mooie bomen en een lief klein huisje."

Toneelgroep Pionier bestaat uit een groep ambitieuze amateurspelers die -in wisselende samenstelling- sinds 1995 jaarlijks theaterproducties maakt die een uitdaging vormen voor de spelersgroep, en die uiteindelijk leiden tot toegankelijke voorstellingen. De groep werkte de eerste tien jaar met een vast artistiek leider en sinds 2001 met wisselende regisseurs. De regie is dit jaar in handen van Geke van Boxem. De voorstellingen worden meestal gepresenteerd in het theater, maar de groep doet ook vaak mee aan festivals. Zoals eerder aan het Utrechts Amateurtheaterfestival en meer recent het Utrechts Café Theater Festival en Delft Fringe. Soms speelt Toneelgroep Pionier op locatie. Zo zijn reeds voorstellingen te zien geweest in De Sterrenwacht in Utrecht, in café Springhaver in Utrecht en in de Botanische Tuinen in Utrecht. De Ridder: ,,De reacties op de Kersentuin waren alleen maar lovend. Het mooiste was dat iemand zei dat het een 'tragikomische voorstelling was, precies zoals Tsjechov zelf bedoeld had." De kracht van Pionier is dat de groep voor De Kersentuin niet alleen de voorstelling speelt, maar ook alle elementen gebruikt die op de locatie aanwezig zijn. Van de bomen tot het huisje. De Ridder: ,,Het landgoed is niet alleen een speelveld op het buitenterrein, we spelen met de hele omgeving. Het belangrijkste aspect dat onze regisseuse te bieden heeft, is dat we fysiek van aard zijn. Terwijl voorin de spelers met het verhaal bezig zijn, zijn andere spelers achterin het veld ook in hun rol. Dan zie je ze naar een andere plek toe lopen, of ineens uit een boom vallen. Hiermee zetten we onze karakters echt neer."

Landgoed Schovenhorst is gelegen aan de Garderenseweg 93 te Putten. De Kersentuin wordt gespeeld op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni (20.30 uur, kassa sluit om 20.15 ) en zondag 30 juni (15.00 uur,,kassa sluit om 14.45 uur) Kaarten kosten €12,- en zijn ook te reserveren via info@schovenhorst.nl. N.B. De parkeerplaats ligt ongeveer 15 min. lopen van de speellocatie af. Houdt u daar in uw tijdsplanning rekening mee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie