Ingeënt en ontwormd

13 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

'Puppy’s te koop. Ingeënt en ontwormd' had er in de advertentie in de lokale krant gestaan. Tijdens het bezoek aan de fokker, een vriendelijke, goedlachse man had ze meteen besloten om een pup mee te nemen. 'Doerak' was een kruising van een Maltezer Leeuw en een Shih Tzu. Ze worden meestal boomertjes genoemd. Een koddig hondje met grote ogen, een kort snuitje en een wollige krulvacht in alle tinten bruin en wit.

De eerste dagen ging alles prima met Doerak, hij at als een wolf, speelde op zijn tijd wild, sliep veel en was ’s nachts soms even onrustig, zoals alle pups die moeten wennen aan alleen slapen. Desiree had zich goed ingelezen over de opvoeding van een hond en zich ook al aangemeld voor een puppy cursus. Maar na een week viel het haar toch wel op dat Doerak slechter ging eten. Maar hij zag er goed uit en had een lekkere dikke buik, dus het zou wel tijdelijk zijn. Misschien had hij last van zijn tandjes?

Toen Doerak na een week echter niets meer at en een keer flink gebraakt had, waarbij in het maagslijm witte 'pieren' van wel 10 centimeter lang te zien waren nam Desiree haar pup onder de arm en bezocht ze onze kliniek. Bij het onderzoek viel ons op dat Doerak weliswaar een dikke buik had, maar toch ontzettend mager was. Je kon al zijn botjes door de huid voelen. Ook had hij erg witte slijmvliezen, wat meestal wijst op bloedarmoede. Omdat hij spoelwormen had uitgebraakt stond voor ons vast dat Doerak flink besmet was met deze parasiet.

Alle pups worden besmet met spoelwormen geboren. Ook al is de moederhond nog zo goed ontwormd, tijdens de dracht worden spoelworm larven die ingekapseld in het moederlichaam liggen, bijvoorbeeld in spieren, geactiveerd en ze migreren dan via de bloedbaan naar de baarmoeder en infecteren de puppy’s. In de puppy’s groeien ze uit tot volwassen wormen en al snel produceren deze wormen duizenden eitjes per dag. In deze eitjes groeit een spoelworm larve. De eitjes worden met de ontlasting uitgescheiden en kunnen wel een jaar lang in de buitenomgeving besmettelijk blijven. Ze worden op den duur weer opgenomen door een hond en dan begint de cyclus opnieuw.

Maar terug naar Doerak. Hij stond gelukkig nog vrolijk kwispelend op tafel. We hebben vaak puppy’s gezien die zo verzwakt en uitgemergeld waren dat ze alleen met veel kunst- en vliegwerk te redden waren. Waarschijnlijk had Doerak last van een spoelwormobstipatie. Dat verklaarde ook zijn braakklachten. Door zo’n patiënt alleen maar te ontwormen loop je het risico dat alle wormen massaal afsterven en zo een eventuele verstopping verergeren. We gaven Doerak naast een goed wormmiddel ook een mild laxans om te voorkomen dat hij verstopt zou raken.

Met Doerak is alles prima goed gekomen. Daags na de behandeling heeft hij grote massa’s spoelwormen uitgepoept en al ras ging hij weer goed eten en groeien.

Met name jonge kinderen zijn ook kwetsbaar en kunnen ook besmet worden door spoelwormen. Ook in kinderen kunnen de spoelwormlarven via de bloedbaan een reis door het lichaam maken en vooral in de lever en longen terecht komen. Ze geven meestal voorbijgaande en milde klachten, maar sommige kinderen kunnen ernstiger klachten ontwikkelen. Heel soms krijgen kinderen bijvoorbeeld oogklachten omdat de larven het oog infecteren. Bekend is ook dat spoelwormen de klachten bij kinderen met allergische astma kunnen verergeren. Reden dus om uw hond minstens 4 keer per jaar te ontwormen en kinderspeelplaatsen hondenpoep vrij te houden. En om kinderen altijd hun handen te laten wassen voor het eten.

Maar terug naar Doerak. Hij stond gelukkig nog vrolijk kwispelend op tafel. We hebben vaak puppy’s gezien die zo verzwakt en uitgemergeld waren dat ze alleen met veel kunst en vliegwerk te redden waren. En ook hebben we een keer een pup gezien die niet meer te redden was. De wormen waren zo massaal aanwezig in zijn dunne darm dat hij volledig verstopt zat en zijn darm was gescheurd toen hij bij ons kwam. We noemen dat een darmperforatie door een spoelwormobstipatie. Van een spoelwormobstipatie had Doerak waarschijnlijk ook last . Dat verklaarde ook zijn braakklachten. Door zo’n patiënt alleen maar te ontwormen loop je het risico dat alle wormen massaal afsterven en zo een eventuele verstopping verergeren. We gaven Doerak naast een goed wormmiddel ook een mild laxans om te voorkomen dat hij verstopt zou raken.

Met Doerak is alles prima goed gekomen. Daags na de behandeling heeft hij grote massa’s spoelwormen uitgepoept en al ras ging hij weer goed eten en groeien.

Navraag van Desiree leerde dat de fokker de pups 2 keer had ontwormt, op 3 en 5 weken leeftijd. Dat is sowieso niet vaak genoeg. Pups moeten op 2, 4 en 6 weken leeftijd ontwormt worden. Belangrijk is dan een middel te gebruiken dat veilig maar effectief is. Vaak wordt te weinig toegediend of wordt een middel dat meer dagen achter elkaar moet worden toegediend maar een dag toegediend. Hier geldt dus de klassieker:” Lees voor gebruik eerst de bijsluiter…”

Daan Kranendonk , Dierenkliniek Putten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie