Koken zonder E-nummers

14 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

PUTTEN - Steeds meer Nederlanders proberen te koken met minder of helemaal geen Enummers. Dit is de ervaring van Williene Morren-Klinck. Sinds zij in 2010 is gestart met haar weblog over E-nummervrij koken is het bezoekersaantal op de site explosief gestegen. De teller staat inmiddels ruim boven het half miljoen en maandelijks komen er vele duizenden bezoekers bij. Voor Williene was dit aanleiding om een kookboek samen te stellen om zo meer mensen te bereiken met de heerlijkste gerechten zonder E-nummers. In het boek staan grotendeels nieuwe, nog niet eerder gepubliceerde recepten. Bovendien hebben de succesnummers van het blog ook een plaatsje gekregen. Uniek is dat de gerechten niet alleen E-nummervrij zijn, maar ook geen geraffineerde suikers en witmeel bevatten. Witmeel is meel waaruit alle vezels en voedingsstoffen zijn gehaald, zodat het vrijwel geen voedingswaarde heeft.

“Koken met minder of helemaal geen E-nummers is een keuze en in de praktijk minder moeilijk dan je denkt", vertelt de auteur. “En weet je wat zo leuk is? Alles smaakt veel zuiverder en lekkerder". Haar ruim 200 pagina's tellende kookboek 'Smakelijck, Gezond en gevarieerd koken - Lekkere recepten voor elk moment van de dag' telt meer dan 100 grotendeels nieuwe gerechten en is verkrijgbaar via www.smakelijck.nl. Het boek geeft ook meer achtergronden over gezond eten in zijn algemeenheid en de gevaren van E-nummers, suiker en witmeel in het bijzonder.

Het boek heeft een indeling die de verschillende eetmomenten op de dag volgt. Zo zijn er recepten voor ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Ook heeft de auteur een reeks recepten voor bij de koffie en de borrel gemaakt en ook de tussendoortjes worden niet vergeten. Zelfs voor feestdagen is er een apart hoofdstuk met extra gezellige recepten. In het hoofdstuk met

basisgerechten staat hoe je veelgebruikte sauzen en bouillons zelf E-nummervrij kunt maken.

“Kant-en-klare satésaus, mayonaise en bouillon mag je gerust E-nummer bombardementen noemen. Maar je wilt ze ook niet graag missen, want een frietje zonder mayonaise is net niet af.

Deze basisproducten kun je echter prima zelf maken... E-nummervrij!", aldus Williene. Het kookboek neemt de lezer bij de hand op de weg naar E-nummervrij koken. De auteur weet als geen ander dat dit niet van de ene op de andere dag lukt en dat geeft ook helemaal niets. Met een pagina met praktische tips helpt ze de lezer op weg. “Belangrijk is een uitgebreide

kruidenvoorraad, die heb je echt nodig om voldoende smaak aan gerechten te geven. Daarnaast is het goed om voor jezelf een lijstje te maken welke E-nummers je beslist wilt vermijden. Zo ga je stap voor stap steeds minder E-nummers eten".

Over de auteur

Williene Morren-Klinck kreeg een aantal jaren geleden het boek 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget in handen. Dit opende haar ogen voor de mogelijk kwalijke gevolgen van additieven in voedingsmiddelen. Ze deed alle rode E-nummers in de ban en ging koken zonder 'pakjes en zakjes'. Wat volgde was een ontdekkingstocht naar alternatieven voor instant

voedingsmiddelen. Ze verzamelde recepten, kookboeken en tijdschriften, maar ging vooral zelf aan de slag in de keuken. De recepten publiceerde ze op haar eigen weblog en in een column in het familietijdschrift GezinsGids. “Mijn bedoeling is om mensen te laten zien hoe makkelijk het koken van een gezonde maaltijd is. Ik wil mensen inspireren om gezonder te eten en leven".

Over E-nummers

E-nummers zijn toegevoegde hulpstoffen in voedsel die door de Europese Unie (EU) zijn goedgekeurd. De E staat voor 'Europa'. Als hulpstoffen zijn goedgekeurd door de EU lijkt er niets mis mee, maar dit klopt slechts ten dele. Een aantal E-nummers is natuurlijk en daar is inderdaad niets mee aan de hand. Een groot gedeelte van de E-nummers kan echter wel schade toebrengen aan de gezondheid. Williene: “Vooral omdat je niet één E-nummer per dag binnenkrijgt, maar veel meer. In bijna elk product dat we eten zijn ze immers verwerkt. We krijgen bij elke maaltijd en bij elk tussendoortje één of meer van deze hulpstoffen binnen.

Opgeteld is dat een behoorlijke 'E-cocktail' per dag die je lichaam binnenkomt". In haar gerechten worden geen geraffineerde suikers gebruikt, maar uitsluitend natuurlijke suikers.

Bovendien ontbreekt het 'voedingswaardeloze' witmeel in de ingrediënten. Dit meel wordt door de voedingsmiddelenindustrie op grote schaal gebruikt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie