Zware kritiek CDA op procedures

25 juni 2013 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Arres Huijgen, CDA-raadslid in de Puttense gemeenteraad, uit in een ingezonden brief zware kritiek op het Puttense college waar het de procedures van bestemmingsplannen betreft. Huijgen noemt de daarbij de gang van zaken rond de bestemmingsplannen Keizerswoert, Krachtighuizen en het oostelijk Buitengebied.

door Henk Brinkman

Huijgen stelt dat het college wel van zijn macht gebruik maakt, maar geen gezag afdwingt. ,,Gezag kun je verdien met correct en respectvol optreden."

Bestemmingsplannen moeten voor 1 juli weer helemaal up-to-date en actueel zijn. Is dat niet het geval dan mag het college geen bouwleges meer heffen als inwoners van het betreffende gebied een bouwplan indienen. In de maand juni lagen er dan ook drie grote bestemmingsplannen op de tafel van de gemeenteraad, die alle drie voor 1 juli moeten worden vastgesteld. Maar de plannen kunnen rekenen op stevige tegenstand. In het geval van het plan Krachtighuizen kwamen de recreatieondernemers in het geweer tegen het - in hun ogen - afnemen van bestaande rechten. Het college zette daar een wijzigingsbevoegdheid tegenover, waarmee achteraf nog allerlei zaken kunnen worden geregeld. Volgens verantwoordelijk wethouder Nico Gerritsen zal het college welwillend met deze verzoeken omgaan en slechts zelden tot een afwijzing komen.

Ook in het geval van het plan voor industrieterrein Keizerswoert stuitte het college op tegenstand van de daar gevestigde ondernemers, die een advocaat hadden ingehuurd om hun belangen te behartigen. Ook daar draaide het om het afnemen van rechten en een wijzigingsbevoegdheid die het college de gelegenheid geeft achteraf dingen aan te kunnen passen.

Volgens Huijgen heeft het college te weinig tijd genomen voor goed overleg met de betrokken inwoners en ondernemers. ,,Tijdens de hoorzittingen horen we allerlei burgers en ondernemers die fouten signaleren bij de inventarisatie van de gegevens of het oneens zijn met wat het college voorstelt.

Soms dragen ze zelf oplossingen en goede ideeën aan, maar er is nu te weinig tijd omdat allemaal nog te bespreken en op te lossen" schrijft Huijgen. Hij heeft ook fundamentele kritiek op de wijzigingsbevoegdheid, die het college in de plannen opneemt om later alsnog zaken te kunnen regelen. Huijgen: ,,Dat is een voorbeeld van macht uitoefenen. Inwoners en ondernemers mogen dan met de hoed in de hand bij het college komen vragen om hun eerder afgenomen rechten. Maar zij moeten maar afwachten wat er wordt beslist." Volgens Huijgen wordt burgers en ondernemers daarmee tekort gedaan. Hij vermeldt daarbij dat het college op het allerlaatste moment nog wel overleg pleegt en zaken bijstelt. Dat is gebeurd in een overleg met de recreatieondernemers in Krachtighuizen, waar het college de plannen met betrekking tot de rechten van ondernemers heeft bijgesteld.

Maar Huijgen ziet dezelfde gang van zaken rond het plan Keizerswoert, waar onder de ondernemers veel onrust heerst, advocaten en adviseurs worden ingehuurd, veel bezwaren worden ingediend en planschade dreigt. Raadsleden worden bestookt met e-mails waarin om uitstel wordt gevraagd. Volgens Huijgen wil het college zijn ongelijk niet erkennen.

Huijgen klaagt zijn nood. ,, Waarom moet het allemaal op deze onzorgvuldige manier? Is dat de arrogantie van de macht? Waarom geen tijdig overleg en samen zoeken naar oplossingen, dat zou blijk geven van goede communicatie. Klantvriendelijk zijn tegenover burgers en ondernemers. Juist in deze tijd zijn ondernemers en de werkgelegenheid die zij bieden extra belangrijk! Dan bouwt een college gezag op. Of dit college het nog leert betwijfel ik sterk, wel weet ik dat volgend jaar na de verkiezingen een nieuw college weer nieuwe kansen krijgt."

* De brief van Arres Huijgen is integraal op de website van deze krant te lezen.

Foto: Recreatieondernemers in Krachtighuizen hadden kritiek op de plannen van het college. Daarna werd het plan gewijzigd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie