Droomwens komt uit

8 juli 2013 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - De Droomwens van Astrid van Schaik en Rosemarie Landman komt uit. Letterlijk én figuurlijk. In september verschijnt een boek met daarin 300 droomwensen die ingezonden zijn door Nederlanders, om de koning en koningin te inspireren. Het project 'Adopteer een voorstelling' is daar er één van.

door Maranke Pater

Rosemarie Landman, programmeur van de Stichting Cultureel Centrum Putten en Astrid van Schaik, voorzitter van de SCCP begonnen drie jaar geleden met het scholenproject 'Adopteer een voorstelling. Landman: ,,Ons project is eigenlijk uit nood geboren. We hadden de jonge cabaretier Pieter Derks ingepland, maar omdat Pieter nog niet op de landelijke televisie was geweest, verliep de kaartverkoop dramatisch. De contacten met het Groevenbeek college in Ermelo lagen er al, en toen stelden we daar voor om de voorstelling te koppelen met het vak CKV." Van Schaik: ,,Er wordt door scholen in het algemeen vaak passief omgegaan met theatervoorstellingen.

Wij hebben de leerlingen actief laten deelnemen met de voorstelling in Stroud en de zaal was uitverkocht." Maanden van tevoren kwam de cabaretier op school zodat de leerlingen door middel van een collegetour vragen aan hem konden stellen. Ze moesten zich in diverse takken van theaterprogrammering inleven. Van de verkoop van de kaartjes tot het benaderen van de pers. Inmiddels gaat het zo goed, dat het project dit jaar haar derde editie beleeft. Toen Landman informatie over het insturen van een Droomwens voorbij zag komen, hoefde ze niet lang te twijfelen. ,,Mijn droomwens is om meer jeugd naar het theater te krijgen en om ze te laten zien wat er allemaal bij komt kijken. Wij hopen dat andere theaters ook geïnspireerd raken dit project op te pakken in samenwerking met de middelbare school."

De artiesten zelf zijn ook weg van het project. Landman: ,,Arie Koomen zei meteen na de tweede editie dat hij de volgende keer weer mee wilden doen." Van de 5600 genomineerde inzendingen werden er uiteindelijk 300 inzendingen uitgekozen. Ieder Nederlands huishouden krijgt in september een waardebon om het boek gratis op te halen bij de Nederlandse boekhandels.

Het wordt een historisch document, aangevuld met foto's van de inhuldiging. Het cadeau wordt aangeboden door het comité nationale inhuldiging.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie