Column Seibels

16 december 2013 om 00:00 Nieuws

Arbeidsmigranten

We moeten beter voor onze gastarbeiders, herstel arbeidsmigranten, zorgen. Dat is de houding die ik de laatste tijd bespeur als ik de media beluister. En inderdaad, er is niets mis mee als we ons meer om de mensheid in het algemeen en de arbeidsmigranten in het bijzonder bemoeien. Van heinde en verre komen de (veelal) jongelui naar ons land en dus ook naar Putten, waar het economisch leven groeit en bloeit, denk ik te mogen opmaken uit het feit dat Putten blijkbaar niet zonder ze kan. Hierdoor meen ik vast te mogen stellen dat het met de werkloosheid in Putten erg meevalt en dat is natuurlijk toe te juichen.

Dat er voor huisvesting van arbeidsmigranten gezorgd gaat worden, stemt mij met grote vreugde. Laat dat duidelijk zijn! Maar toch zet ik mijn vraagtekens bij een aantal acties die de huisvesting dichterbij moeten brengen.

Zo is er een plan van een ondernemer om een slechtlopende camping over te nemen en zo te renoveren dat men er mensen arbeidsmigrantwaardig onder kan brengen. Prima. Maar niet prima is dat er plotseling een verandering lijkt opgetreden in wat een vakantiebungalow eigenlijk is. Hoe kort is het nog geleden dat jongelui, op zoek zijnde naar een dak, hun geluk vonden op e e n van onze plaatselijke vakantieparken en op straffe van hoge boetes werden gesommeerd naar elders te vertrekken? Waarom? Omdat de campings bedoeld waren voor mensen die hun vakantie in Putten wensten door te brengen en dan niet terecht konden op de camping omdat die vol was. Daarom! Nou ja, voor een dergelijke opvatting kun je al of niet begrip opbrengen, maar dat de mening die onlangs nog 'handhavend' in praktijk werd gebracht, plotseling niet meer schijnt te gelden, is niet te verdragen. Maar niets is zo moeilijk te veranderen als de mening van een mens, tenzij het de mening van een politicus is.

'Gun je de arbeidsmigranten dan geen woning Kas?', hoor ik u vragen. Natuurlijk gun ik deze mensen een menswaardig bestaan in Putten en dat geldt dan zeker voor een dak boven het hoofd, maar moet je daarvoor een eerdere maatregel ongedaan maken? Als het antwoord 'ja' is, dan kunnen onze eigen jongelui die in afwachting zijn van een heuse woning, natuurlijk ook weer met een gerust hart naar de camping.

Een andere vraag is of de arbeidsmigranten die in Putten werken ook in Putten moeten wonen. In omliggende gemeenten zijn campings genoeg die er een minder toeristenvriendelijke politiek op nahouden en voor zover ik de stroom migranten kan bekijken, beschikken ze allen over een vierwielig motorrijtuig, dus enkele kilometers rijden kan toch niet het probleem zijn?

Daar komt bij dat een arbeidsmigrant geen historische binding met Putten kan nawijzen en als gevolg van de woningtoewijzingspolitiek in Putten ergens onderaan op de lijst moet komen te staan. 'Ja, maar Kas, ze kunnen toch niet bij hun ouders in gaan wonen. Die zijn veel te ver weg'. Klopt, maar over al of niet bij ouders wonen, heb ik in het gemeentelijke archief niets kunnen vinden.

Niks doen dus? Om de dooie dood wel! Als ik Ard Kleijer mag geloven, gaat het binnenkort boomen waar het de werkgelegenheid in ons dorp betreft. Volgens hem komen er nog veel meer arbeidsmigranten.

Welnu gemeente, maak dan een plan om een serie apprtementen te bouwen, voor de komende werkkrachten en onze eigen jongeren en wat mij betreft mogen die best hoger dan vier verdiepingen worden hoewel ik weet dat dat bij enkele politieke partijen nogal gevoelig ligt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie