Column

16 december 2013 om 00:00 Nieuws

Help ik kan niet eten..

Kasper is een ongeveer 5 jaar oude gecastreerde bastaard kater. Zijn eigenaar heeft hem gebracht omdat Kasper al 3 dagen niet eet. “Hij wil wel, maar het lijkt of hij niet durft. Hij loopt naar zijn voerbakje en ruikt en likt aan zijn voer- ik heb het lekkerste blikvoer gekocht- maar dan loopt hij weer weg. “ Katten mogen niet al te lang vasten . Dan krijgen ze last van “lipidose”. Dat is een toestand waarbij ze hun lichaamsvet afbreken en dit wordt niet goed door de lever verwerkt. Er worden gifstoffen geproduceerd waardoor de lever functie nog verder verslechtert en de eetlust ook verder afneemt. Zo komt de kat in een vicieuze cirkel van steeds minder eten en zieker worden. De eerste behandeling van zo’n dier is dwangvoederen. Daarna is het zaak de primaire oorzaak voor het niet eten op te sporen en te behandelen.

Bij Kasper was dat al snel duidelijk. Nadat we zijn bekje geopend hadden zagen we een vuurrood tand-,wang en keelslijmvlies. We noemen dat het Feline Chronische Gingivitis Stomatitis complex. In gewoon Nederlands: het chronische katten tandvlees en mondholte ontstekingscomplex. Zoals het woord chronisch al aangeeft is het niet een aandoening die in korte tijd ontstaat, maar het is een langzaam verergerende ontsteking. Vaak zijn het vooral de weefsels rond boven-en onder kiezen die ontstoken raken, maar later kunnen ook de hoektanden en de snijtanden meedoen.

Veel katten met deze ziekte blijken besmet te zijn met 2 virussen die niesziekte kunnen veroorzaken. Het Calici en het Herpes type 1 virus. Waarschijnlijk hebben deze virussen zich permanent in de mondholte gevestigd en zorgt de afweer reactie van het lichaam voor de chronische ontsteking.

Meestal volstaat een behandeling met antibiotica en pijnstillers niet of geeft het slechts tijdelijk verbetering. Kasper was nog in een goede conditie en had gelukkig een gemotiveerde eigenaar. Nadat bloedonderzoek had uitgewezen dat er geen achterliggende oorzaken aanwezig waren, zoals nierfalen of kattenaids, besloten wij tot een rigoureuze aanpak. Een aanpak die uiteindelijk anders ook bijna altijd nodig is. Bij Kasper werden alle kiezen zorgvuldig verwijderd op de plaatsen waar ontstekingen zaten. Alvorens deze zware, anderhalf uur durende ingreep uit te voeren werd hij opgenomen en kreeg hij een infuus met sterke pijnstillers en antibiotica. Ook werd bij via een neussonde met astronautenvoer gedwangvoederd. Een dag later doorstond hij de ingreep prima. Hij bleef nog een dag na de ingreep om op deze manier doorbehandeld te worden en ging toen naar huis. Na een paar dagen speciaal zachtvoer en pijnstilling ging meneer weer brok eten. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en eet kiezenloze Kasper alles weer. Kauwen doet hij nu met zijn pijnloze en weer met gezond en stevig tandvlees bedekte kaken.

Daan Kranendonk , Dierenkliniek Putten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie