Zwarte band voor Ilse Bock

16 december 2013 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Ilse Bock heeft afgelopen weekend haar zwarte band gehaald voor Taekwondo. Een prachtige prestatie voor de 13-jarige Ilse, die hard heeft moeten trainen om uiteindelijk dit mooie resultaat in haar zak te mogen steken. Taekwondo kent een sparrings en een stijl kant. Voor het Dan-examen wordt voornamelijk van de stijl veel gevraagd, terwijl Ilse meer sparringsgericht is.

Het nationaal Dan-examen vond plaats op Papendal (Arnhem). In de ochtend werden de examens afgenomen van tweede Dan en hoger. In het middagprogramma waren de taekwondoka's die opgingen voor hun eerste Dan aan de beurt. Ilse mocht op veld 5 als eerste van groep 1 het spits afbijten. Ze begon zelfverzekerd en liet zien wat ze in huis had. Een mooie presentatie van de vormen, de eenstaps-technieken en de zelfverdediging was het gevolg.

Daarna volgde het sparren. Hier hoefde Ilse zich geen zorgen over te maken, want met haar ervaring op Europees niveau is dit haar favoriete onderdeel. Haar kunde kwam gelijk naar voren in de eerste 15 seconden, waarin ze een goede hoofdtreffer maakte. Iets wat niet heel gebruikelijk is op een Dan-examen, omdat je partner zich 1:30 minuut staande moet houden. Gelukkig was de trap beheerst en liet ze hiermee ook een stuk ervaring zien richting de commissie.

Als laatste onderdeel was de breektest. Deze bestaat uit drie technieken, waarvan de eerste gekozen wordt door de examencommissie. Hierin maakte Ilse het nog een beetje spannend, want de eerste poging miste ze. Je mag maximaal drie pogingen benutten, maar gelukkig waren alle plankjes bij de tweede keer door en ronde ze dit onderdeel ook succesvol af.

Met zo'n 50 deelnemers verdeeld over 6 velden was het qua aantallen een gemiddelde groep. Qua niveau echter niet. Vlak voor de uitreiking werden alle leraren naar voren geroepen en werd er medegedeeld dat maar liefst 70% van alle kandidaten gezakt was. Een grote teleurstelling voor de examencommissie en natuurlijk ook voor alle kandidaten, die in veel gevallen, aldus de commissie, gewoon nog niet klaar waren voor het examen.

Met die boodschap in het achterhoofd begon de uitreiking en was het extra spannend of Ilse bij de gelukkige 30% hoorde. Per veld werden de uitslagen bekend gemaakt en bij veld 5 aangekomen, was Ilse de eerste die opgenoemd werd. Grote ontlading en heel veel gejuich was het gevolg. Ilse was geslaagd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie