Meer ruimte voor mantelzorgwoningen

16 december 2013 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Wij Putten vindt dat er meer mogelijkheden moeten komen voor het plaatsen van mantelzorgwoningen op eigen terrein. De partij stelt dit aan de orde tijdens de commissie Ruimtelijke Zaken.

Een op de vijf Nederlanders doet aan mantelzorg: het zorgen voor hulpbehoevende familieleden, vrienden, kennissen en buren. Door de bezuinigingen op zorg neemt dit verschijnsel alleen maar toe. Invulling geven aan mantelzorg is vaak goed te combineren met inwoning: ouders die bij hun kinderen gaan wonen, of hulpbehoevende kinderen die bij hun ouders blijven. Zo blijft de verzorgde in een vertrouwde omgeving en wordt dreigende eenzaamheid bestreden.

Wij Putten wil deze vorm van zorg graag stimuleren. Nu de rijksoverheid heeft besloten de regels rond de mantelzorgwoningen te versoepelen, vindt de partij dat Putten zich moet voorbereiden op deze nieuwe wetgeving, die naar verwachting per 1 juli 2014 van kracht wordt. Met die nieuwe regelgeving wordt het mogelijk om op het achtererf een vrijstaande mantelzorgwoning te bouwen van maximaal 100 vierkante meter. In sommige gevallen kan dat zelfs vergunningsvrij.

"De huidige regels rond inwoning zijn niet meer van deze tijd", zegt Herman Luitjes van de fractie van Wij Putten. "Als we mantelzorg willen stimuleren en met name onder ouderen eenzaamheid willen bestrijden, moeten er meer mogelijkheden komen voor mantelzorgwoningen op eigen terrein, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Zo blijft de zorg gegarandeerd voor mensen die daar echt op zijn aangewezen. We mogen deze groep niet in de kou laten staan."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie