Wethouder Ard Kleijer wil signalen serieus nemen

17 december 2013 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - ,,De discussie over de praktijk waarop de gemeente besluiten handhaaft, moeten we voeren op basis van feiten. Een onderzoek daarnaar door een onafhankelijke instantie, zoals de Rekenkamercommissie, zou die feiten boven tafel kunnen brengen." Dat voorstel deed wethouder Ard Kleijer in antwoord op vragen van CDA-raadslid Robert Olthuis.

door Henk Brinkman

Olthuis had vragen gesteld aan het college over de in zijn ogen 'inwonersonvriendelijke' handhavingspraktijk. Olthuis was verbaasd dat het aantal lastgevingen, na de aanpassing van het beleid in april 2013, niet was gedaald, maar gestegen. In april 2013 besloot de gemeenteraad een lage prioriteit toe te kennen aan gebouwen, die in strijd met de vergunning zijn gebouwd, of waarvan de vergunning ontbreekt, en die dateren van voor 1993. Kleijer antwoordde dat, het college zich aan die beleidsuitspraak heeft gehouden. ,,Maar het betekent niet dat de gemeente niet kan optreden tegen gebruik van die gebouwen, dat strijdig is met de vergunning." Kleijer wees er in zijn antwoord op dat wel wordt opgetreden als gebouwen op meer dan normale wijze zijn gewijzigd of als gebouwen anders worden gebruikt dan het bestemmingsplan toestaat. ,,Ook moeten we volgens de wet optreden al een derde klaagt over het strijdig gebruik van een gebouw."

'Inwonersvriendelijk'

Kleijer had graag gezien dat Olthuis het begrip 'inwonersvriendelijk' wat duidelijker had omschreven. ,,Er zijn inwoners die last hebben van strijdig gebruik van een gebouw. Voor hen is de gemeente vriendelijk, als zij optreedt tegen dat gebruik. Voor de gebruiker van het gebouw ligt dat precies andersom."

Toch wilde Kleijer de signalen die Olthuis doorgaf serieus nemen en zei mee te willen werken aan een onderzoek naar de handhavingspraktijk. Hij wilde echter wel lessen leren uit het verleden, waarbij nog wel eens een oogje dicht werd geknepen. ,,Het gaat bij handhaving om rechtszekerheid voor alle inwoners, maar ook om de persoonlijke omstandigheden en het algemeen belang. Dat moet worden afgewogen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie