Verspreiding nieuwe Afvalwijzer

19 december 2013 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Deze week (19 tot 21 december 2013) wordt de persoonlijke Afvalwijzer 2014 verspreid. Ieder huishouden ontvangt een afvalwijzer met de inzamelgegevens van zijn eigen adres. De inzameldata voor 2014, informatie over de diverse afvalstromen en afvalscheidingstips zijn ook te vinden op www.mijnafvalwijzer.nl. Inwoners kunnen hun postcode en huisnummer invullen en vinden dan alle informatie die van belang is voor hun adres.

Verder kunnen inwoners met hun smartphone of tablet de Afvalwijzer-app downloaden (via de app store of door de QR-code achterop de afvalwijzer te scannen). De Afvalwijzer-app is beschikbaar voor iPhone- en Androidtoestellen en voor een grote groep Windows Phone-gebruikers. Als inwoners eenmalig hun postcode en huisnummer invullen en de notificaties instellen, ontvangen ze een reminder om hun afval aan de weg te zetten. Ook is het mogelijk om via de (mobiele) website www.mijnafvalwijzer.nl notificaties in te stellen, zodat inwoners via e-mail een reminder ontvangen.

Er zijn voor 2014 geen wijzigingen in de wijkindelingen doorgevoerd. Het restafval, GFT, plastic en oud papier worden dus op dezelfde dagen als in 2013 ingezameld. Tijdens feestdagen wordt geen afval ingezameld. In de persoonlijke afvalwijzer staat de inhaaldag vermeld.

Afvalstoffenheffing verlaagd

Om de lastendruk voor de huishoudens te beperken, heeft de gemeenteraad besloten om gedurende een periode van zeven jaar de aanslag afvalstoffenheffing jaarlijks met € 3,00 te verlagen. Het tarief voor 2014 wordt daarmee € 67,00.

De tarieven voor de diverse afvalzakken zijn gelijk gebleven aan die van 2013.

Gratis aanbieden tuinafval bij afvalbrengstation

In 2013 heeft de raad besloten om de aanbiedingskosten voor GFT voor 2013 te verlagen. Bovendien werd besloten als proef een gratis brengmogelijkheid voor tuinafval bij het gemeentelijke afvalbrengstation in te voeren op donderdagavond in de periode april t/m oktober 2013. Uit de tussenevaluatie blijkt dat van deze mogelijkheid goed gebruik is gemaakt. Op verzoek van het college is onderzocht of de gratis brengmogelijkheid voor tuinafval uitgebreid kon worden.

Het resultaat is dat inwoners in 2014 op woensdag (13.00-16.00 uur) en zaterdag (08.30-12.30 uur) tuinafval gratis kunnen aanbieden bij het gemeentelijke afvalbrengstation. Daarnaast kunnen zij in de maanden april t/m oktober (m.u.v. enkele weken in de zomervakantie) ook op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur tuinafval gratis aanbieden bij het gemeentelijke afvalbrengstation.

Hergebruik

De gemeente vindt het belangrijk dat afvalstromen die hergebruikt kunnen worden, gescheiden worden ingezameld. De gemeente stimuleert dit door een inzamelsysteem met tariefsdifferentiatie, dus 'de vervuiler betaalt'. Gescheiden afvalinzameling is goed voor het milieu, omdat kostbare grondstoffen hergebruikt kunnen worden en minder afval verbrand hoeft te worden. Bovendien levert het een directe kostenbesparing voor de inwoners op, omdat zij minder afvalzakken hoeven te kopen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie