20 december 2013 om 00:00 Nieuws

Uitpakken

Tussen het uitpakken door van mijn kerstpakket schrijf ik deze column. Vanwege de kerstdagen is de verschijningsdatum en daardoor ook de inleverdatum van de Puttenaer gewijzigd. De bekende sliertjes die het kerstpakket meestal opvullen, zitten tussen het toetsenbord en al uitpakkend bedenk ik wat er uit zal komen. Zijn het lekkere dingen of dingen die ik minder graag eet (lees: niet lust) en leur ik binnenkort weer met een potje olijven bij familie? Hoe dan ook: het blijft spannend wat er (uit) gaat komen.

Het kerstpakket uitpakken betekent dat we aan het einde van het jaar zijn. Er zijn al genoeg terugblikken naar 2013 en ik kijk daarom vooruit naar 2014. Er komen gemeentelijke verkiezingen aan. Dat kan je nu wel merken. Bij allerlei activiteiten loop je tegen vertegenwoordigers aan van diverse politieke partijen. Nog niet alle partijen zijn overigens helemaal wakker. Het lijkt wel of vooral de christelijke partijen in deze periode nog andere bezigheden hebben. Waarschijnlijk is de grote aftrap tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie die het thema ‘Gezonde verkiezingen’ heeft gekregen.

Eerlijk gezegd snap ik de term niet. Als je iets een thema geeft met als bijvoegsel ‘gezond’, wordt dan bedoeld dat het anders wel eens ongezonde verkiezingen waren. Die ervaring heb ik niet in Putten. Uiteraard moet je je als partij profileren en dat betekent soms dat je hard duidelijk maakt wat je van de andere partijen vindt. Of dat terecht is of niet, laat dat de kiezer maar uitmaken. D66 bijvoorbeeld verwijt Wij Putten van ‘Paaltjes-politiek’. Volgens D66 is Wij Putten zo druk met het verwijderen van paaltjes dat ze niet toekomen aan beleid maken van Putten. Aan de andere kant: als de kiezer die paaltjes belangrijker vindt dan beleid, wie wint er dan de verkiezingen? Onlangs waren er discussieavonden met bewoners en bedrijfsleven over het bezuinigingsbeleid van de gemeente Putten. De ene avond werd geannuleerd en de andere avond kende een handvol bezoekers. Blijkbaar gaan verkiezingen en politiek volgens de kiezer over concrete onderwerpen dichtbij en niet over beleid. Als politieke partij kan D66 zichzelf verheffend vinden omdat ze over beleid gaan, echter een grote partij zullen ze er in Putten zeker niet mee worden.

Ik heb mijn kerstpakket bijna uitgepakt. Nog één vraag rest mij: Wat ga ik met die kerstpakketsliertjes doen? Bij welk afval hoort het eigenlijk? Dat ga ik nog even uitzoeken. Dat is blijkbaar de moeite waard: Putten is niet voor niets de gemeente met het minste afval per persoon. Dat is een resultaat waar Putten trots op mag zijn. Weer een argument om mensen buiten Putten te overtuigen dat tariefdifferentiatie wel degelijk werkt!

Het kerstpakket is leeg. Ik heb zelfs een goede bestemming gevonden voor het potje olijven. Ik wens u goede feestdagen en een gezond 2014 toe, gezonde verkiezingen of niet.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie