Scheppen voor college en lijsttrekkers gemeente Putten

5 januari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Putten op 3 januari 2014 heeft de Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Putten scheppen aangeboden aan het college en de lijsttrekkers van de politieke partijen. De scheppen werden door Jan van de Kraats en Gert van Winkoop overhandigd.

Al bijna drie jaar zet de initiatiefgroep zich in om ook het buitengebied van Putten aan te sluiten op de digitale snelweg. De oude koperdraad heeft in het buitengebied helaas niet voldoende capaciteit om de benodigde hoeveelheid gegevens binnen acceptabele tijden te transporteren. Glasvezel is de oplossing voor dit probleem. Aan alle eventuele alternatieven zijn nadelen verbonden en zullen de snelheid van glasvezel niet gaan halen.

De initiatiefgroep probeert via twee projecten glasvezel in het buitengebied te realiseren. In project één is het doel om via de riolering de kabels tot in de dichtstbijzijnde rioolput te brengen. Het laatste stuk tot aan de woning kan of via de riolering of via een te graven sleuf worden aangelegd. Het betreft hier een gebied van ongeveer 500 woningen in de buurtschappen Stenenkamer, Hoef en Diermen. In dit gebied bevinden zich ook drie basisscholen. Om met dit project te starten is er overeenstemming nodig tussen de gemeente Putten en Reggefiber, de organisatie die de glasvezel aan zal leggen. Deze overeenstemming is er wel mondeling, maar het vastleggen van de overeenkomst blijkt moeilijkheden op te leveren. De initiatiefgroep blijft hopen dat het op korte termijn toch zal lukken.

Het tweede project betreft de aanleg van glasvezel via traditioneel graven. De glasvezel zal langs de openbare weg en over de erven gegraven moeten worden. Het betreft hier een gebied van ongeveer 250 woningen in de buurtschappen Hell en Huinerbroek. Om met dit project te starten is er voldoende deelname van bewoners nodig. De financiering is grotendeels rond. Ambassadeurs voor glasvezel benaderen bewoners om het belang van een goede verbinding duidelijk te maken.

De initiatiefgroep heeft alle lijsttrekkers en het college tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgenodigd om bij de start van de graafwerkzaamheden mee te helpen met het graven van de eerste sleuf. Daarnaast hoopt de initiatiefgroep dat de schep de politici regelmatig zal herinneren aan de noodzaak van aansluiten van het buitengebied op de beschikbare digitale diensten. Volgens de initiatiefgroep mag het niet zo zijn dat er een tweedeling in de gemeente ontstaat en dat bewoners en bedrijven genoodzaakt worden te verhuizen naar het centrum om op de benodigde voorzieningen aangesloten te blijven. Vanuit huis werken, zorg op afstand, thuis colleges volgen, het aanbieden van bedrijfsmatige diensten, het zijn allemaal zaken waar men niet meer omheen kan maar die met de huidige verbindingen steeds slechter gaan werken.

Voor meer informatie over de aanleg van glasvezel in buitengebieden en de twee projecten verwijzen wij naar de website van de initiatiefgroep: www.glasvezelbuitengebied.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie