Column Seibels: Ik zie ze vliegen

20 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Met grote interesse heb ik het artikel "Geen lage vliegroutes boven 'oude land" gelezen. De vasstelling dat landende en opstijgende vliegtuigen het oude land - en dat is het land dat niet tot de polders gerekend kan worden- mijden, is een pak van mijn hart.

Toch roept het artikel bij mij de nodige vragen op. Omdat ik vaak vlieg, weet ik dat overal op onze globe de take-off- en landingsstrips zo zijn aangelegd dat het dalende en stijgende vliegtuig dat tegen de wind in moet doen. Er liggen natuurlijk ook wel banen die hier haaks op staan, maar dat is gedaan omdat ook de wind wel eens dwars ligt.

In vroegere 'Seibels' heb ik al eens geschreven dat Flevoland uitermate geschikt is voor vliegerij omdat opstijgende en dalende vliegtuigen van noordoost naar zuidwest vrij baan hebben. Polderland en iets daavoor of verderop Friesland en een stukje Utrecht. Maar dan zijn de luchtbussen al zo hoog dat ze geen hinder meer veroorzaken. Voor hen die meteorologisch niet op de hoogte zijn, meld ik dat de wind bij ons meestal uit het zuidwesten waait. Dat betekent dat je op weg naar Nijkerk tien tegen een tegen de wind in moet fietsen.

Kortom...ik zie het probleem niet. Gelukkig draafde de heer Alders op om inwoners van Nunspeet e.o. gerust te stellen door uit te leggen dat er van alles aan gedaan is om, wat het vliegerkeer betreft, een zo groot mogelijke stilte in acht te nemen.

Alders legde ook nog even uit dat Schiphol het allemaal niet meer kan verwerken. In 2020 wordt gerekend op 580.000 vliegbewegingen. Dat is.....even rekenen...meer dan 1580 per dag. He? Nog eens rekenen, want ik kan me het niet voorstellen. Ja, klopt toch. Het artikel nog eens lezen dan... In de zin is sprake van 580.000 vliegbewegingen in 2020 en niet tot 2020. In de nacht wordt niet gevlogen, dus laten we het eens afronden op vier uur niet vliegen. Dan blijven er 24-4= 20 uur over. Delen we 1580 door 20 dan komen we uit op 79 per uur. Meer dan een vliegbeweging per minuut dus. Nou, als dat niet druk is!

En daarom wordt uitgekeken naar Lelystad en Eindhoven. Verdeel en heers dus. En dat is goed. We kunnen die Amsterdammers toch niet alleen voor het probleem laten opdraaien?

Maar nu ik er eens goed over nadenk...Wat in de wereld rondvliegt, is enorm. U zou de site www.flightradar24.com eens moeten openen! Toen ik dat enige jaren geleden deed, ben ik me een hoedje geschrokken. De hele wereld schijnt op weg te zijn en dat is sinds het globale denken van de heer Lubbers alleen maar toegenomen. Ik geef het toe. Ik behoor tot de veelvliegers. Maar dat neemt niet weg dat ik wat meewarig kijk als iemand mij toevoegt dat ik de lucht vervuil als ik buiten een sigaartje opsteek.

Minder vliegen dan? Daar verwacht ik eigenlijk niet zoveel van. Maar misschien is het een idee om van iedereen die vliegt 30 euro te incasseren voor de aanschaf van een boompje. Dat kan dan geplant worden door de gemeente. Meer groen en ook meer werk. En wat mij betreft mag Wij Putten dat meenemen in het verkiezingsprogramma. Verbeter de wereld en begin in Putten. Of zie ik ze nu echt vliegen?

Renger Kas

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie