Bewoners Stenenkamer willen verkeersonderzoek

23 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Gisteravond heb ik (Arres Huijgen) de informatieavond van het college van B&W over de verkeersveiligheid in Steenenkamer bijgewoond. De drie kleine zalen van Postiljon Nulde waren tot een grote zaal samengevoegd en op drie schermen was de informatie te volgen. De opkomst was groot, de zaal zat vol met bewoners van de buurtschap Steenenkamer en nog wat belanghebbenden en/of belangstellenden. Naast het CDA met drie raadsleden waren ook CU, WP en GB elk met een raadslid vertegenwoordigd.

Na een toelichting van de collegeplannen door wethouder Roelof Koekoek kregen twee vertegenwoordigers van bewoners van Steenenkamer het woord, eerst Aart van Dasselaar namens de Belangengroep Steenenkamer en daarna Henk Mosterd namens de bewoners van de Vanenburgerallee. Van Dasselaar wees de wethouder en de overige aanwezigen erop dat in het coalitie-akkoord staat dat er een veilige fietsroute van het dorp naar Nulde moet komen en: “Voorts zal nader onderzoek worden verricht naar het verkeersluw maken van de (omgeving van de) Waterweg”. Hij pleitte namens de Belangengroep voor een verkeersonderzoek, niet alleen symptoombestrijding, maar ook de oorzaken aanpakken. De uitslag moet dan voor de zomervakantie met de bewoners van Steenenkamer besproken worden.

Zijn verzoek werd onderstreept door applaus uit de zaal toen hij vroeg wie eerst een verkeersonderzoek willen gingen de handen massaal omhoog ter ondersteuning van zijn verzoek. Ook vroeg hij om een plenair gedeelte van de vergadering, zodat de bewoners ook plenair hun vragen zouden kunnen stellen.

Daarna volgde de presentatie van Henk Mosterd. Hij maakte duidelijk dat, wanneer het deel van de Waterweg tussen ’t Oeverstraat en de Zuiderzeestraatweg afgesloten wordt, alle verkeer van en naar Ermelo over de Vanenburgerallee komt. Voor zoveel verkeer is deze weg, (het is ook nog een Rijksmonument behorende bij de Vanenburg), veel te smal en dus totaal ongeschikt. Ook hij pleitte namens de bewoners van de Vanenburgerallee ervoor om eerst een goed verkeersonderzoek te laten uitvoeren, zodat er een gedegen oplossing komt voor de verkeersproblemen in Steenenkamer. Ook Henk Mosterd vroeg om een plenair gedeelte.

Deze wijziging van de agenda kostte de nodige moeite. Uiteindelijk wisten de aanwezigen de wethouder toch zover te krijgen, aan het eind van de bijeenkomst zouden er toch plenair vragen gesteld kunnen worden.

Daarna konden de aanwezigen de opgehangen kaarten en tekeningen bekijken, vragen stellen en opmerkingen en suggesties doorgeven aan de ambtenaren bij die kaarten.

In het afsluitend plenaire gedeelte werd door verschillende vragenstellers en sprekers het belang van een goed verkeersonderzoek benadrukt. Verschillende opmerkingen en vragen gingen richting wethouder, zoals: Het geld kan maar een keer uitgegeven worden en doe het dan goed, we zijn niet tegen fietspaden, maar dat lost niet alles op, is er wel genoeg ruimte voor fietspaden, het grootste probleem de kruising Waterweg-Hoornsdam zit niet in het plan en daar is ook (nog) geen geld voor, waarom nu ineens zo’n haast, wethouder u luistert niet, we hebben toch al gezegd wat we willen.

Uiteindelijk wist men de wethouder de toezegging te ontlokken dat hij het verzoek om een verkeersstudie in het college van B&W zal bespreken.

Ook de CDA-fractie heeft al eerder aangedrongen op zo’n onderzoek, een integrale oplossing is noodzakelijk in Steenenkamer.

Ik kan me niet voorstellen dat een college dat communicatie en burgerparticipatie zo hoog in het vaandel heeft staan, niet op zeer korte termijn met de toezegging van een verkeersonderzoek komt. Ik denk dat, indien nodig, een motie met het verzoek om zo’n verkeersonderzoek raadsbrede steun zou krijgen.

Arres Huijgen,

CDA-fractie Putten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie