3 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Beste redactie,

Vanaf nu zal ik mijn aanlevering ook aan het algemene adres

(puttenaer@bdu.nl) doen.

Groet, Arjan Glas

------ Doorgestuurd bericht

Van: Arjan Glas | Studio Artjan <arjan@studio-artjan.nl>

Datum: Fri, 31 Jan 2014 10:45:13 +0100

Aan: Paul Nolens <p.nolens@bdu.nl>

CC: Daan Bleuel <d.bleuel@bdu.nl>

Discussie: Thema-artikel Puttenaer deel vier

Onderwerp: Thema-artikel Puttenaer deel vier

Beste Paul,

Hierbij mijn vierde paginagrote artikel voor De Puttenaer. Een interview met

Ina Nieland, manager bij Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe over de

veranderingen in de zorg.

Inclusief foto.

Onderschrift bij de foto:

Ina Nieland van Zorggroep Noordwest-Veluwe: "Wij willen graag waarde

toevoegen aan vitaliteit en welbevinden van ouderen".

Succes met de publicatie.

met vriendelijke groet,

Arjan Glas

Studio-Artjan

Margrietlaan 26

3881 VJ Putten

0341 350831

06 38573920

arjan@studio-artjan.nl

www.studio-artjan.nl

------ Einde van doorgestuurd bericht

--------------------------------------------------------------------

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

--------------------------------------------------------------------

Interview Ina Nieland 13-01-14

?De maatschappij van tegenwoordig’ is een serie artikelen over de rol van de kerken, de gemeente en het bedrijfsleven in de veranderende maatschappij, ook in Putten. De serie gaat in op de visie en het handelen van de genoemde partijen ten opzichte van de maatschappelijke uitdagingen zoals werkloosheid, eenzaamheid, financiële problematiek van burgers in de gemeente Putten. Hoe gaan de partijen hiermee om? Welke rol spelen de kerken, de plaatselijke overheid en het bedrijfsleven hierin? Wat is hun visie en verantwoordelijkheid? Ina Nieland, manager bij Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe, heeft dagelijks te maken met de veranderingen in de zorg.

In de ontmoetingsruimte van Elim aan de Engweg, steekt Ina Nieland meteen van wal als haar gevraagd wordt naar de rol van de Zorggroep in de gemeenschap Putten: “De Zorggroep heeft een hele mooi visie: Wij willen graag waarde toevoegen aan vitaliteit en welbevinden van ouderen vanuit een christelijke levensvisie. De Zorggroep is er voor ouderen en chronisch zieken. Wij bieden het hele scala zorg van huishoudelijke zorg tot palliatieve zorg. Iedere hulpvraag van deze mensen willen wij graag beantwoorden. Wij richten ons ook op mensen in de thuissituatie en hebben daarnaast in Putten een verpleeghuis Elim en een verpleeg-verzorgingshuis De Schauw. Ons motto is: “waarde toevoegen aan vitaliteit en welbevinden”. Wij gaan uit van de eigen kracht van de mensen. Dus, wat vraagt de cliënt? En wat kunt u als oudere zelf nog betekenen in deze vraag? En waar heeft u ons dan voor nodig? Dan gaan wij samen op zoek naar het antwoord. Wij willen als Zorggroep op elk van deze vragen een passend antwoord bieden. Niet alle vragen kunnen wij zelf beantwoorden, natuurlijk. Daarom werken wij samen met andere zorgverleners en instellingen en zonodig beantwoordt een gespecialiseerde instelling de hulpvraag voor ons.

De Zorggroep wil graag samenwerken met andere partijen. Het woord ?verbinding’ is daarbij belangrijk: verbinding tussen cliënt en medewerker, verbinding met andere organisaties en verbinding in de wijk. Vandaar ook het wijkontmoetingscentrum waar wij nu mee bezig zijn. Wij willen graag een wijkontmoetingscentrum maken van de Schauw. Iedereen is dagelijks welkom. Bijvoorbeeld een cliënt met een mantelzorger. Samen drinken ze koffie of gebruiken samen de maaltijd maar de mantelzorger kan ook zijn of haar vragen kwijt en allerlei informatie ontvangen. Er is ruimte om anderen te ontmoeten of mee te doen aan een activiteit.

Veranderingen in de zorg

Van zorgen voor naar zorgen dat, van zorgstaat naar participatiemaatschappij: er gaat veel veranderen in de zorg. De ?functie begeleiding’ die je nodig hebt om naar de dagverzorging of de dagbehandeling te gaan, gaat uit de AWBZ naar de WMO. Hiermee worden gemeenten verantwoordelijk voor dagbesteding. Iemand met een zorgvraag wordt geïndiceerd en krijgt een Zorg Zwaarte Pakket (ZZP) toegewezen. ZZP één tot en met vier waren de indicaties voor het verzorgingshuis. Bij een hogere indicatie kom je in aanmerking voor het verpleeghuis. Beschermd wonen noemen wij dat.

Mensen met een indicatie voor ZZP één tot en met drie (en een deel van vier) worden echter niet meer opgenomen in een verzorgingshuis maar blijven voortaan thuis wonen en ontvangen daar hun zorg. Doordat ZZP één tot en met drie thuis blijft wonen, zie je een verschuiving plaatsvinden van verzorgingshuis naar thuiszorg. Je krijgt dus mensen met zwaardere zorg ook in de thuissituatie. Van ZZP vier blijft de helft in de toekomst thuis, en de andere helft, de zwaardere kant van ZZP vier, zal in de toekomst waarschijnlijk in aanmerking komen voor beschermd wonen. Dan hebben wij het bijvoorbeeld over mensen met een vorm van dementie. Je ziet dus een behoorlijke verschuiving naar de thuiszorg. Hoe gaan wij dit met z’n allen doen? Als de zwaardere zorg thuis komt dan zullen wij daarop moeten anticiperen.

Daarnaast wordt er behoorlijk veel bezuinigd. Bijvoorbeeld op de huishoudelijke verzorging wordt 25% bezuinigd, er komt een scheiding tussen wonen en zorg en de verzorging en verpleging gaat vanuit de AWBZ naar de Zorg Verzekerings Wet. De Zorggroep wil hier op anticiperen en heeft haar beleid aangepast en een organisatieaanpassing doorgevoerd. We zijn nu dus een veranderende organisatie om beter te kunnen inspelen op de veranderingen in de zorg.

Putten is één van de regio’s van de Zorggroep. Wij bieden alle vormen van (thuis)zorg en verpleging maar ook diensten en welzijn. Het voor ons logisch dat wij samenwerken en de thuiszorg niet apart zetten. Binnen de thuiszorg hebben we het project ?Dichtbij in de wijk’ dit is er op gericht dat cliënten minder verschillende gezichten zien. Dus meer dezelfde verzorger. Hierdoor ontstaat meer vertrouwen bij de cliënt. En de Wijkverpleegkundige komt weer terug. De wijkverpleegkundige word de coördinator van zorg, een spin in het web. Het wordt een zelforganiserend team dat weer samenwerkt met andere organisaties.”

De Kracht van ouderen

“Een mooi voorbeeld van samenwerking is het project ? Kracht van ouderen’. Met de werkgroep RNV (Regio Noord Veluwe), een regionaal overkoepelend orgaan van gemeentes, is de samenwerking ontstaan met andere zorgaanbieders. Door de bezuinigingen kunnen de zorginstellingen niet alle hulp meer bieden. Eigen regie van ouderen wordt steeds belangrijker. Het blijkt dat ouderen dit zelf ook graag willen. Je wilt toch zo lang mogelijk de eigen regie over je leven bepalen? Wij stimuleren de mensen om mee te denken. Wat is dan je eigen kracht? Daar hebben wij een plan voor bedacht, om te ontdekken wat die eigen kracht van ouderen is. Die pilot hebben wij aangeboden aan verschillende gemeenten. Gemeente Putten wilde hier graag aan meewerken. De gemeente, de Zorggroep en Stichting Welzijn Putten zijn samen aan de slag gegaan met dit project waarvan ik projectleider was. 6 ouderen rondom de Schauw hebben hieraan meegewerkt. Zij hebben 50 ouderen uit de wijk rondom de Schauw geïnterviewd met hun eigen vragen. Waar is behoefte aan? En wat kan iemand daar zelf nog in betekenen? Daar is een top vijf uitgekomen. Deze ouderen hebben de uitkomst zelf gepresenteerd in het Gemeentehuis. De conclusie was dat de ouderen en de betrokken organisaties heel graag hiermee verder willen. Het bereidt de mensen ook voor op wat er binnenkort gaat veranderen. Het resultaat is met name bewustwording. Meer communicatie is nodig, mensen weten nog niet goed de weg in de zorg. Het advies is om klein te denken. Bijvoorbeeld de buurvrouw die een kopje soep brengt. De zorg blijkt er vaak al te zijn, alleen weten wij het nog niet van elkaar. Het bleek ook dat er nog veel eenzaamheid is, meer dan wij hadden verwacht.”

Samenwerking

De zorgverleners zoeken elkaar meer op dan in het verleden. In de klankbordgroep van het project zat bv Icare en de Woningstichting, de WMO-raad en de ouderenbond. Zo kijken we veel meer waar kan je elkaar versterken en waar hebt je elkaar nodig? Daarom willen we ook graag samen gaan werken met kerken omdat je het als zorgaanbieder niet meer alleen kan doen.

Ons welzijnsbeleid is er opgericht om de vraag van de cliënt te beantwoorden: Wat wil de cliënt, waar en met wie? We hoeven niet alles binnen Elim of de Schauw te organiseren, maar kunnen bijvoorbeeld wel vervoer organiseren voor de cliënt zodat die naar zijn of haar bijeenkomst kan waar hij altijd al heen ging. Participatie; meedoen en blijven doen wat je deed, soms met een aanpassing. Dat is een totaal andere manier van denken. Wij werken bijvoorbeeld ook samen met Stichting Present, een makelaar tussen vrijwilligersgroepen en hulpzoekenden in Putten.

Daarnaast werken wij samen met ?s Heeren Loo. Mensen van ?s Heeren Loo waren op zoek naar dagbesteding en werken nu in de Schauw, in de brasserie.

Sommige samenwerkingen komen maar langzaam tot stand. Wat ik heel graag zou willen is dat we met al deze organisaties meer in gesprek gaan. We hebben het idee om een coöperatie op te richten om samen te werken. We hebben dit met de gemeente besproken en nu wordt er door hen een zorgontbijt georganiseerd voor alle zorg en welzijnsorganisaties. Hier gaan we met elkaar in gesprek en sparren over samen werken en elkaar versterken. We willen wel, maar het is nog niet concreet genoeg

Het is een uitdaging om koploper te worden in zorg en welzijn, dat is de ambitie van de zorggroep. Het is belangrijk om open te communiceren en de veranderingen met een positieve insteek te benaderen in het belang van de cliënt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie