Gemeente Putten scoort in Benchmark Afvalscheiding

4 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - De gemeente Putten behoort tot de best presenterende gemeenten op het gebeid van Benchmark afvalscheiding. Putten heeft vergeleken met andere Nederlandse gemeenten de minste hoeveelheid restafval. Wethouder Ard Kleijer is zeer trots: ,Die koploper positie is iets om met elkaar trots op te zijn. Alle inwoners hebben hier hun steentje aan bijgedragen.

Door Angela de Graaf

De benchmark is een prestatievergelijking op het gebied van gescheiden afvalinzameling. De basis van de benchmark is de gemeentelijke afvalmonitor. Hier worden afvalprestaties beoordeeld op diverse gebieden. Op het gebied van afvalscheiding scoort de gemeente Putten al jaren hoog. Dit komt door veel inzamelresultaten in relatie tot het gemiddelde in vergelijkbare gemeenten: ,Er werd in het verleden door andere gemeenten nog wel eens wat smalend gedaan over onze wijze van inzamelen, dat is nu beslist niet meer zo' aldus Kleijer.

Kleijer vindt het belangrijk om ontwikkelingen in de afvalbranche op de voet te blijven volgen: ,Steeds meer afvalstromen zijn prima tot grondstof te verwerken. Wat nu geld kost, levert over een paar jaar misschien wel geld op.' De gemeente Putten bespaart momenteel al de nodige euro's. De afvalbeheerkosten per aansluiting bedragen in Putten € 94.00, terwijl gemiddeld een bedrag van € 160.00 per aansluiten geldt. Putten is hiermee de goedkoopste gemeente van Nederland.

In Putten wordt in verhouding weinig GFT-afval ingezameld. Dit komt omdat veel inwoners dit afval thuis composteren. Om inwoners nog meer te stimuleren heeft de gemeenteraad besloten de tarieven voor de GFT-afvalzakken te verlagen en het tarief voor de restafvalzak te verhogen. Kleijer ziet meer mogelijkheden van het nog beter scheiden of bewerken van afvalstromen: , We kunnen bijvoorbeeld mensen inzetten die aangewezen zijn op een vorm van begeleid of beschermend werken. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het levert werkgelegenheid op en inkomsten.'

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie