Bewoners welkom op startavond Klompenpad Hoef en Steenenkamer

6 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Stichting Landschapsbeheer Gelderland gaat in opdracht van de gemeente Putten een Klompenpad ontwikkelen in de Puttense buurtschappen Hoef en Steenenkamer. Zij willen samen met bewoners uit Hoef en Steenenkamer en andere betrokken partijen in het gebied een wandelroute realiseren die het landschap en de cultuurhistorie van het gebied beleefbaar maakt. Het wordt het vierde Klompenpad in Putten.

Belangstellenden die willen meedenken over dit nieuwe Klompenpad zijn van harte welkom bij de startbijeenkomst op woensdag 26 februari 2014. Deze bijeenkomst vindt plaats om 19.30 uur in De Zoete Inval, Broekermolenweg 7 in Putten. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.15 uur. Wethouder R. Koekkoek is aanwezig.

Klompenpaden in Gelderland

In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels 49 Klompenpaden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Voor de openstelling van hun grond ontvangen de agrariërs een vergoeding. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor omwonenden die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie. In de gemeente Putten zijn drie Klompenpaden gerealiseerd, te weten Norderpad, Huinerpad en Oldenallerpad. Met het vierde Klompenpad ontstaat een netwerk van Klompenpaden in Putten en kan de wandelaar paden combineren.

Startavond

Op de startavond wordt het project toegelicht. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorische interessante objecten en hun ideeën voor de route aan te dragen. Op kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De te ontwikkelen route ligt in de omgeving van Hoef en Steenenkamer en zal aansluiten op Oldenallerpad en Norderpad. De exacte route is nog open, net als de naam. Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldnaam of buurtschap. Een werkgroep (waarvoor men zich op deze avond kan aanmelden) bestaande uit bewoners en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl en www.landschapsbeheergelderland.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie