Veluwenaar mag zich vaker op borst kloppen

10 februari 2014 om 00:00 Nieuws

VELUWE - Veluwenaren moeten trotser zijn op hun streek en die beter verkopen. Dat zeggen ondernemers en burgemeesters, die vorige week donderdag in de Heerlickheijd van Ermelo de Diamant van Midden Nederland lanceerden. Dat is een gezamenlijk handelsmerk waarmee de gemeenten Putten, Ermelo, Zeewolde, Harderwijk en Nunspeet zich gezamenlijk op de kaart willen zetten .

door Jeen de Meer

De diamant is bedacht door De Maatschappij, een netwerkclub voor ondernemers en overheden. Volgens Joost Fraanje van de netwerkclub heeft het vooral met de cultuur van de Veluwe te maken dat de regio niet altijd goed wordt verkocht. ,,Mensen zijn bescheiden en slaan zichzelf niet snel op de borst. Op zolderkamers en achterkamer gebeurt heel veel moois. Geweldige ondernemeningen die daaruit ontstaan zijn maar wat je ziet is toch een behoorlijke mate van bescheidenheid. Die moet omslaan in trots. Ik denk dat we ons goed moeten realiseren dat je dankbaar moet zijn om hier te wonen en werken en het niet moeten zien als een probleem. Het is een prachtige regio die bovengemiddeld presteert met minder werkloosheid, faillissementen en een hoger arbeidsethos en een lager ziekteverzuim ten opzichte van de rest van Nederland. Je moet deze regio wel als één gebied zien en niet in de stress schieten wanneer een bedrijf zich vestigt in een andere gemeente. Je moet juist blij zijn want dat bedrijf heb je behouden voor het gebied. Ik ervaar nog wel dat er grenzen tussen gemeenten bestaan. Haal de grenzen weg en durf de samenwerking aan te gaan. De Maatschappij is daar het ideale vehikel voor."

Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk: „We moeten met elkaar kleur geven aan de regio. Trots zijn komt hier niet van nature voor, terwijl je dat wel mag zijn. Ik denk het dat verstandig is om eens na te denken wat we allemaal in huis hebben. Bij AWL liep ik met een ondernemer door het pand en die vindt het normaal wat hij doet. Dan denk ik wel: je bent wel in China of Tsjechië om een fabriek te openen."

Peter Rinkel van de Bedrijvenkring Harderwijk: ,,We moeten deze regio met elkaar verkopen. Die bescheidenheid moeten we wegbergen zonder onszelf te verliezen. Laat zien wat je hebt!"

André Baars, burgemeester van Ermelo: „We moeten met zijn allen de diamant van Midden Nederland fijnslijpen. We wonen in een gebied waar de mensen bescheiden zijn, hard werken maar zich te weinig op de borst kloppen. Dat mogen we best eens wat vaker doen. Als regio zijn we super bereikbaar. Het is hier nog veilig wonen voor jonge gezinnen die hun kinderen nog veilig op straat kunnen laten lopen in een prachtige omgeving. Maar zonder samenwerking kalven voorzieningen af. Ermelo is niets zonder de buren en de buren zijn niets zonder Ermelo. Wanneer je dat niet wilt zien betekent dat het einde van ons gebied."

bijschrift bij foto 1: Spreekstalmeester Jan Douwe Kroeske voelt burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk aan de tand

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie