Noord-Veluwe bindt strijd aan met overgewicht

10 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - De Noord-Veluwe gemeenten Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo en Putten zijn vanaf 1 januari 2014 JOGG-gemeenten geworden. Dit betekent dat de gemeenten in de komende drie jaren gaan samenwerken om het overgewicht onder jongeren terug te dringen. Hiervoor wordt de methodiek van Jongeren op Gezond Gewicht ingezet.

Met de JOGG-aanpak moet het aantal jongeren met overgewicht terug worden gedrongen. Daarbij hoort ook het stimuleren van een actieve en gezonde leefstijl onder jongeren en hun ouders. Doordat de gemeenten integraal samenwerken wordt de kans op succes vergroot. De jongeren zelf staan centraal en de gemeenten nemen de regie. Kortom, samen werken aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Resultaten worden vervolgens (lokaal) behaald in projecten als ‘gezonde traktaties op school, pauze-activiteiten en een gezond aanbod in kantines’.

Onder aanvoering van lokaal aangestelde JOGG-regisseurs werken gemeenten samen met andere instellingen (waaronder scholen, sportclubs en huisartsen) en private partijen (bijvoorbeeld woningbouwverenigingen en supermarkten). Die samenwerking kan bijvoorbeeld leiden tot betere sport-, beweeg- en speelfaciliteiten en meer aandacht voor voeding en beweging. Want gezond eten en drinken, dagelijks bewegen en sporten moet de gewoonste zaak van de wereld worden.

Inmiddels hebben alle wethouders van de deelnemende gemeenten hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst met het landelijke JOGG-bureau. Op dit moment wordt gewerkt aan een plan van aanpak met ondersteuning van het landelijke JOGG-bureau. Het is bedoeling dat later dit jaar tijdens een speciaal kick-off moment deze plannen worden bekend gemaakt. Ook landelijk ambassadeur Paul Rosemöller zal bij dit evenement aanwezig zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie