D66: Het eerlijke verhaal is dat straks niet alles meer kan als zorg taak wordt van de gemeente

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Op dinsdag 28 januari 2014 organiseerde D66 Putten een bijeenkomst over het onderwerp 'transities zorg en welzijn, gericht op nieuwe taken gemeente'

In aanwezigheid van meer dan 40 mensen heeft Vera Bergkamp (Woordvoerder van D66 in de 2e kamer voor Langdurige zorg, welzijn en jeugdzaken) uiteen gezet wat de huidige status is van de regelgeving zoals die nu in de tweede kamer wordt besproken. Dit werd gevolg door een gesprek tussen Thalia Silvius, directeur van Stichting Welzijn Putten en Marcel Smoorenburg, lijst trekker voor D66 in Putten.

De strekking van die discussie was dat duidelijk moet zijn dat de gemeente straks keuzes moet maken bij het toekennen van zorg omdat, als gevolg van bezuinigingen en budgetkortingen door het rijk, de budgetten niet toereikend zouden kunnen zijn.

Marcel Smoorenburg: “Dat zal hier en daar pijn doen, wij draaien daar niet omheen. Maar iedereen die stelt dat alles blijft zoals het nu is, draait de kiezer een rad voor de ogen. Mensen zullen meer worden aangesproken op het zelf zoeken naar oplossingen, al dan niet met de hulp van familie/vrienden/mantelzorgers. Daarnaast kan een eigen bijdrage gevraagd gaan worden. D66 vindt het van groot belang dat de zwakkeren zullen worden ontzien”.

In het maken van die keuzes ziet D66 een stevige rol voor de Stichting Welzijn Putten. Deze stichting kan, aldus Thalia Silvius, de rol van het loket in gaan vullen en samen met de zorgvrager zoeken naar de beste oplossing voor de vraag. Niet altijd hoeft dat via de gemeente te gaan en geld te kosten, soms is inzet van mantelzorg of een vrijwilliger al voldoende. Daarmee vervult SWP niet alleen een belangrijke rol in het verbinden van vraag en mogelijkheden, maar kan zij ook bijdragen aan het laag houden van de kosten.

Wethouder Ard Kleijer, uitgenodigd door D66, benadrukte dat de gemeente de zorgtaak zeer serieus neemt, zoekt naar goede mogelijkheden binnen Putten, maar in samenwerking met Noordwest Veluwe.

Het publiek stelde vragen over de toekenning van zorg. Zeker de vraag of ambtenaren en bestuurders vanuit hun levensbeschouwelijke signatuur invloed gaan krijgen op de honorering van zorg. Wethouder Kleijer was hierin stellig: mensen die behoefte hebben aan zorg vanuit hun eigen levensbeschouwing moeten daarvoor kunnen kiezen, maar het zal nooit voorkomen dat iemand zorg geweigerd zal worden op basis van een bepaalde levensbeschouwelijke achtergrond. Zowel vanuit D66 als vanuit SWP werd dit volmondig onderschreven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie