Lezing: Het voorspellen van de ontwikkeling van het heelal door computersimulaties.

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Sterrenclub Astra Alteria nodigt u uit voor een lezing van Marcel van Daalen: Het voorspellen van de ontwikkeling van het heelal door computersimulaties. De lezing vindt plaats op maandagavond 24 februari in Parkhotel Putten, Harderwijkerstraat 14, 3881EH Putten. Aanvang: 20.00 uur.

De heilige graal van kosmologie is het vinden van een model dat ons Universum kan beschrijven, en het achterhalen van de bijbehorende parameters. Maar hoe ingewikkeld moet zo'n model zijn? Hoeveel parameters zijn nodig, en welke? En hoe kunnen we verifiëren dat het echte heelal en ons theoretische model daadwerkelijk met elkaar overeenkomen?

In deze lezing zullen al deze vragen behandeld worden. We bespreken de belangrijkste ontwikkelingen in de kosmologie van de afgelopen 100 jaar. Verschillende modellen van ons Universum en hun belangrijkste ingrediënten komen aan bod, inclusief donkere materie en donkere energie en de bewijzen voor het bestaan ervan. Ook vergelijken we computersimulaties en waarnemingen van ons heelal, en bespreken we toekomstige experimenten en voorspellingen.

Marcel van Daalen (MSc) is een vierdejaars promovendus die onderzoek doet aan de structuur van het universum op grote schaal, met behulp van simulaties. Hij werkt samen met prof. Joop Schaye aan de Sterrewacht Leiden en prof. Simon White aan het Max Planck Institut für Astrofysik in Garching.

Voor niet-leden van Astra Alteria is de toegang €5,-.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie