Samenwerking Putten en Garderen

14 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN/GARDEREN - Zou Garderen niet liever bij de gemeente Putten horen? Met die vraag ging de ChristenUnie Putten op pad in Garderen. Via een korte enquête is gepeild hoe mensen denken over Garderen, Putten en Barneveld. Het is goed wonen in Garderen, gemiddeld werd een 8,7 gegeven. De tevredenheid is dus erg hoog. Mensen waarderen het groen, de sfeer en het dorpse. Er zijn prima winkels voor de dagelijkse boodschappen en het is een populair dorp voor recreanten.

Barneveld of Putten

De gemeente Barneveld scoort voldoende, bijna iedereen gaf aan redelijk tevreden te zijn over de gemeente Barneveld. Wat wel als probleem wordt ervaren, is dat Barneveld ver weg ligt en de gemeente Barneveld bestaat uit veel meer dorpen. Sommige mensen voelen zich daardoor achtergesteld ten opzichte van de dorpen Barneveld of Voorthuizen.

Wanneer mensen bepaalde zorg nodig hebben, worden ze verwezen naar Barneveld. Voor ouderen kan dit heel vervelend zijn, de (bus)reis naar Putten is dan veel makkelijker te maken. Hetzelfde probleem doet zich voor wanneer mensen subsidie of een vergoeding ontvangen. De dienst die daarbij hoort moeten ze dan in Barneveld afnemen, terwijl dat heel onhandig is qua afstand en hetzelfde aanbod ook in Putten beschikbaar is.

Het winkelcentrum van Putten is een grote trekker. Putten is voor de bewoners van Garderen veruit de meest populaire plek om boodschappen te doen. Het is dichtbij en er is een groot aanbod van winkels. Naast de nabijheid werd het gratis parkeren genoemd als pluspunt. Niet alleen winkelen, maar ook sporten, kerkbezoek en het verenigingsleven in Putten is populair bij de bewoners van Garderen.

Ook is gevraagd met welke dorp men zich het meest verbonden voelt. Daarbij scoort Putten hoog, maar ook Barneveld en Ermelo worden regelmatig genoemd. De verbondenheid met een andere dorp wordt vooral bepaald door waar familie woont, waar men oorspronkelijk vandaan komt of waar men werkt.

Meerderheid voor onderzoek

Ruim 60% van de ondervraagden vond het een goed idee om te onderzoeken of Garderen zich kan aansluiten bij de gemeente Putten. Een idee dat in het verleden vaker is geopperd, maar nooit echt is uitgewerkt. Toch is het in meerdere opzichten interessant.

Garderen is een echt Veluws dorp en heeft veel meer met de Noordwest Veluwe dan met de Gelderse Vallei (waar de gemeente Barneveld in ligt). Veel mensen in Garderen noemden argumenten om Garderen bij de gemeente Putten te voegen. Nabijheid is een veelgenoemd argument. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die het prima vinden zoals het nu is en geen verandering willen. De lage gemeentelijke belastingen in Putten werd door niemand genoemd als argument.

De bijna 2000 bewoners van Garderen zouden Putten laten groeien tot ongeveer 26.000 inwoners, een omvang waarmee de gemeente Putten in een andere categorie komt. Dit heeft voordelen, ook voor de gemeente Putten.

Procedure

Afgelopen jaar is de grens tussen Nijkerk en Putten aangepast, vooral nabij de Berencamperweg. Voor een grenscorrectie is een raadsbesluit van beide betrokken gemeenten nodig. De provincie moet een grenscorrectie goedkeuren.

Economische voordelen

Voor de ChristenUnie Putten is duidelijk dat Garderen van groot belang is voor Putten. Niet alleen omdat de bewoners veel gebruik maken van de Puttense voorzieningen, maar ook vanwege de grote aantallen toeristen die in Garderen verblijven en daarbij Putten bezoeken en geld uitgeven. Garderen en Putten zijn beiden echte Veluwse dorpen, waar toerisme een belangrijke inkomstenbron is. Samen ben je sterker dan alleen.

De enquête onderstreept dat gratis parkeren belangrijk is voor Putten en dat het winkelcentrum aantrekkelijk houden belangrijk is. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de inwoners van Garderen. Door samenwerking is er veel meer profijt te halen voor zowel Putten als Garderen. Daar worden bewoners, recreatieondernemers en middenstanders beter van.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie