Zorgontbijt brengt medewerkers zorg bij elkaar

17 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Het is een uniek initiatief in Nederland: op woensdag 26 februari wordt het eerste Zorgontbijt gehouden in het Hof van Putten. Diverse organisaties, instellingen en medische hulpverleners gaan hier met elkaar in gesprek met als doel hun netwerk te verbreden.

door: Maranke Pater

Iedere ondernemer kent het wel: regelmatig contact met andere professionals helpt om je netwerk te vergroten. Via zo'n zakelijke ondernemersgroep kwam Bart Nieuwenweg, beleidsmedewerker WMO in de gemeente Putten op het idee om zorgaanbieders ook op deze manier samen te brengen. ,,Er gaat een heleboel veranderen in de zorg. De decentralisaties gaan gepaard met bezuinigingen, waardoor gemeenten de extra zorgtaken met minder middelen moeten uitvoeren. Door samenwerking te zoeken met andere organisaties kun je toewerken naar een gezamenlijk doel", aldus Nieuwenweg. Een brainstormsessie tussen Piet van der Wal, van Re-Actief Zorghulpmiddelen B.V. en Ynco de Jong, manager van het Hof van Putten leidde tot het concept van het zorgontbijt. Tijdens dit Zorgontbijt schuiven vrijwilligersorganisaties, thuishulporganisaties, maar ook huisartsen en fysiotherapeuten aan. De groep van 35 deelnemers is heel divers. Tijdens presentaties van een minuut kunnen ze aangeven wie ze zijn en naar wat voor contacten ze zoeken. Tevens is er een 10-minuten durende presentatie over inspiratie. Piet van der Wal: ,,De focus ligt vooral op kennismaking. Sommige partijen weten niet eens van elkaar dat ze opereren in Putten. Zo stelde ik laatst twee zorgverleners aan elkaar voor, die allebei in hetzelfde Gezondheidscentrum bleken te werken, maar elkaar niet kenden. En dat terwijl ze wel van elkaars expertise gebruik kunnen maken."

Het Zorgontbijt is een mooie plek voor het realiseren van gezamenlijke maatschappelijke doelstellingen. Van der Wal: ,,Op dit moment hebben zorginstellingen en hulpverleners te maken met kantelingen in de zorg. Mensen zijn zo druk met hun eigen activiteiten dat er veel onbegrip naar een instelling als de gemeente, maar ook andere zorginstanties ontstaat. Tijdens het Zorgontbijt is er ruimte om in contact te komen met anderen. Hierdoor kunnen er interessante gesprekken ontstaan." Als de belangstelling voor deze vorm van netwerken groot is, dan komen er meer Zorgontbijten. Het is de bedoeling dat deze groep vervolgens zichzelf gaat sturen. Nieuwenweg: ,,Wij willen niet als gemeente een platform neerzetten, we willen dat alle zorgpartijen dit samen gaan creëren." Deelnemers aan het eerste Zorgontbijt hebben hiervoor een uitnodiging van de gemeente ontvangen. De Jong: ,,Naar aanleiding van de eerste sessie gaan we bekijken of de interesse bestaat om het Zorgontbijt structureel op maandbasis te gaan organiseren. Iedereen zit met verschillende doelen aan tafel, dus we verwachten er veel van."

Wie interesse heeft om ook een zorgontbijt bij te wonen, wordt verzocht contact op te nemen met Bart Nieuwenweg via BNieuwenweg@putten.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie