Opening van De Democratiefabriek

17 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - De gemeente Putten nodigt mede namens het jongerenwerk en het basis- en voortgezet onderwijs inwoners uit voor een feestelijke opening van de Democratiefabriek. De opening wordt verricht door wethouder R. Koekkoek op maandag 24 februari 2014 om 20.00 uur in het gebouw van de voormalige handboogschutters aan de Hooiweg 4C in Putten.

Iedere inwoner, zowel jongeren als ouderen, maar ook politieke partijen en maatschappelijke organisaties zijn van harte welkom. Na de opening zijn de bezoekers in de gelegenheid om zelf een rondje te maken langs de mobiele tentoonstelling.

Mobiele tentoonstelling

Vanaf maandag 24 februari 2014 komt de Democratiefabriek naar de gemeente Putten. De fabriek is een bijzondere tentoonstelling (zie www.huisvandejeugd.nl). Het is een interactieve, mobiele tentoonstelling waarin jongeren van 10 tot 18 jaar de democratie kunnen onderzoeken. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Maar gaandeweg komen de bezoekers er achter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag en maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap.

De fabriek vraagt om een actieve houding; bezoekers maken keuzes, voeren opdrachten uit en toetsen hun mening. De bezoekers krijgen regelmatig respons door het bedienen van ‘machines’ en ze worden beloond voor hun keuze. Een fout wordt vaak humoristisch beantwoord of de machine is zo uitdagend dat het uitnodigt tot een nieuwe poging. In de fabriek gaan de kinderen in tweetallen op pad met behulp van een routekaart. Ieder tweetal krijgt een startnummer zodat de groep gespreid aan het werk kan. De ervaring heeft geleerd dat de kinderen en jongeren zeer geconcentreerd en met groot plezier werken in de fabriek. Vanwege de praktische opdrachten en weinig leeswerk ervaren velen de tentoonstelling als zeer plezierig.

Democratiefabriek ook voor volwassenen

De Democratiefabriek staat van maandag 24 februari tot en met maandag 10 maart 2014 opgesteld in het gebouw van de voormalige handboogschutters aan de Hooiweg 4C. Er kan gewerkt worden op verschillende niveaus. Zowel voor jongeren als volwassenen is het zeer uitdagend. De eerste week bezoeken de leerlingen van de basisscholen overdag de tentoonstelling en de tweede week leerlingen van Groevenbeek in Putten. Op de woensdag- en donderdagavonden (van 19.00 tot 22.00 uur) zijn inwoners van Putten van harte welkom de Democratiefabriek te bezoeken. Het doorlopen van de vragen kost ongeveer een uur. Belangstellenden die met een specifieke groep langs willen komen op een andere avond, kunnen contact opnemen met Jiska Meerman van Jeugd-Punt, telefoonnummer 06 374 53 602.

Na afloop kan iedereen thuis of op school een persoonlijk certificaat printen. Dit is gebaseerd op de keuzes die in de Democratiefabriek zijn gemaakt.

De Democratiefabriek is ontwikkeld door St. Vredeseducatie en in samenwerking geïnitieerd door Huis van de Jeugd, dat bestaat uit Scouting Gelderland, Lava, bureau voor jeugdwerk, opvoeding en onderwijs In-Spe organisatie voor jongeren, dialoog en politiek. In onze gemeente is de organisatie in handen van Jeugd-Punt in samenwerking met basis- en voorgezet onderwijs en de gemeente Putten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie