Gemeentebelangen tegen aanleg vrijliggende fietspaden Harderwijkerstraat

10 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Begin maart beginnen de eerste werkzaamheden, ter voorbereiding op de aanleg van vrijliggende fietspaden, langs de Harderwijkerstraat. Een plan dat nog altijd niet de steun van Gemeentebelangen heeft.

Natuurlijk is Gemeentebelangen voor een verhoging van de verkeersveiligheid in ons dorp. En ja, de Harderwijkerstraat lijkt op het oog een gevaarlijke weg, met 's ochtends veel fietsende schoolkinderen en langs denderend vrachtverkeer.

Echter, uit diverse studies naar het verhogen van de verkeersveiligheid middels vrijliggende fietspaden blijkt, dat je de weg dan op een andere manier moet inrichten.

Diverse soorten verkeer moeten ruim voor een kruising, de plek waar de meeste ongelukken gebeuren, met elkaar mengen. Dit om fietsers en gemotoriseerd verkeer aan elkaar te laten "wennen".

Hoe vaak ben jij als automobilist al geschrokken van een fietser, die plotseling naast je zit op de rotonde bij de Albert Heijn?

Helaas door het grote aantal zijwegen ontbreekt het aan de ruimte om dit bij de Harderwijkerstraat te realiseren.

Met het aanleggen van vrijliggende fietspaden lijkt er sprake te zijn van symptoombestrijding in plaats van aanpak van het echte probleem, zwaar vrachtverkeer dwars door Putten.

Hoge Kosten

De geschatte kosten voor het aanleggen van deze fietspaden bedraagt minimaal €. 1,8 miljoen euro. Een uitgave die, mits de nut en de noodzaak aanwezig zijn, niet verantwoord is.

Kortom Gemeentebelangen is niet overtuigd van de toegevoegde waarde van deze vrijliggende fietspaden.

Wat Gemeentebelangen betreft zouden we liever zien, dat op gezette tijden de Harderwijkerstraat gesloten is voor doorgaand vrachtverkeer en dat er op korte termijn een onafhankelijk onderzoek gedaan wordt naar een herinrichting van de Harderwijkerstraat die de verkeersveiligheid verhoogd.

Gemeentebelangen is van mening dat het aanleggen van vrijliggende fietspaden zoals nu is voorgesteld tot resultaat heeft dat de Harderwijkerstraat een racebaan wordt voor het gemotoriseerde verkeer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie