Gemeenten Noord-Veluwe recyclen elektrische apparaten

20 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Kleine elektrische apparaten en spaar- en ledlampen (e-waste) verdwijnen nog te vaak bij het restafval, terwijl de meeste onderdelen heel goed opnieuw gebruikt kunnen worden. Regio Noord-Veluwe tekende daarom op 14 februari jl. een nieuwe overeenkomst met Wecycle, een stichting die ervoor zorgt dat de apparaten worden afgevoerd en gerecycled.

Geen afval, maar grondstof

Mobiele telefoons, elektrische tandenborstels, föhns, wekkerradio's, strijkijzers, krultangen, mixers, broodroosters, waterkokers etc. Per jaar gooien we per persoon ongeveer 2 kilo van dit soort apparaten in de vuilnisbak of -zak. Dat is jammer, want deze apparaten bevatten veel waardevolle materialen die als grondstof gebruikt worden bij het maken van nieuwe apparaten. Een mobiele telefoon bevat bijvoorbeeld nikkel, koper, tantalium, lood en zelfs goud, zilver en palladium. Bij het recyclen worden al deze materialen hergebruikt in nieuwe producten.

Samen werken aan optimale recycling

De overeenkomst tussen de Noord-Veluwse gemeenten en Wecycle is gericht op het veilig en verantwoord afvoeren en het recyclen van elektrische apparaten en het voorkomen van illegale handel. Wecycle organiseert de inzameling, registratie en recycling van e-waste in Nederland. Wecycle werkt hiervoor samen met gemeenten, winkels, installateurs, kinderboerderijen,  kringloopbedrijven en consumenten.

De Noord-Veluwse gemeenten werken binnen het programma 'Afval, meer waard dan je denkt' samen aan bewustwording rondom hergebruik van grondstoffen. De inzameling van elektrische apparaten is daar een belangrijk onderdeel van.

Waar inleveren?

De inwoners van de gemeenten kunnen hun apparaten met een stekker onveranderd inleveren bij de gemeentelijke innamepunten. Er zijn ook diverse winkels, bouwmarkten en tuincentra waar u e-waste in kunt leveren, Wecycle heeft daar speciale bakken voor geleverd. Producenten en importeurs voldoen zo aan hun wettelijke verantwoordelijkheid om e-waste verantwoord te laten inzamelen en recyclen. Ook diverse scholen en kinderboederijen hebben innamevoorzieningen. Kijk op locatiezoeker.wecycle.nl voor de locaties van bakken bij u in de buurt.

Campagnes Wecycle

De gemeenten nemen ook deel aan de landelijke campagnes van Wecycle, om de inwoners te stimuleren meer e-waste in te leveren. Zo deden de Noord-Veluwse gemeenten vorig jaar mee met inzamelacties rond Koninginnedag en Sinterklaas. Ook dit jaar zullen de gemeenten in het kader van 'Afval meer waard dan je denkt' aandacht besteden aan de inzameling van elektrische apparaten en daarbij gebruik maken van de campagnes van Wecycle. Houd facebook.com/afvalmeerwaard in de gaten voor de laatste berichten over afvalinzameling en acties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie