Gemeentebelangen bezoekt buurtzorg

9 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

In 2015 komen er in de zorg nogal wat veranderingen op ons af. Er komen diverse transities op het gebied van zorg , Wmo en de jeugdzorg. Deze taken worden vanuit het Rijk overgeheveld naar de gemeenten. Daarbij voert de Rijksoverheid een korting door van 25%, op het beschikbare budget. Hetzelfde voor minder?

Gemeentebelangen wil zich hard maken dat iedereen die zorg nodig heeft, deze ook krijgt.

Woensdagochtend 19 februari bezocht Karin Kubiak, raadslid en commissielid van de commissie Samenleving voor Gemeentebelangen, Buurtzorg om een kijkje in de keuken te nemen.

Ze heeft daarbij met diverse mensen, die een beroep doen op de Buurtzorg. Daarbij viel het op dat iedereen blij en tevreden is met de hulp die door Buurtzorg geboden wordt.

De dames en heer van Buurtzorg staan 24 uur per dag klaar voor iedereen die om hun hulp vraagt. De hulp varieert van het helpen van de mensen met het aantrekken van steunkousen, maar ook met het aankleden en medicijnen toedienen. Ze maken ondertussen een praatje met de mensen. Vaak is dit het enige gesprekje wat de mensen op een dag hebben. Wat opvalt is, dat er toch nog veel eenzaamheid is.

Ook kom je schrijnende gevallen tegen, zoals een echtpaar waarvan de man intensief voor de vrouw zorgt. Daardoor is er nauwelijks tijd over voor ontspanning van mijnheer. Gemeentebelangen meent daarom, dat men heel voorzichtig zijn moet, met nog meer een beroep doen op de mantelzorgers. Zij hebben het nu al heel zwaar.

De verpleegkundige houdt de ogen scherp open en kan, doordat ze steeds bij dezelfde mensen op bezoek komt veel sneller problemen constateren. En dat wordt zeer gewaardeerd. Zo vertelde iemand dat de verpleegkundige zo vertrouwt wordt, alsof het een dochter is. Dat is een groot compliment voor het ondersteunende werk van geleverd wordt.

Buurtzorg verleent slechts op kleine schaal de zorg waar men om vraagt. Ze werken met 5 personen in Putten, vanuit een klein kantoortje. Om hun werk goed te kunnen doen hebben ze goede contacten met de huisartsen in Putten. Er wordt geen geld uitgegeven aan dure panden, dure auto's en dergelijke. Hier wordt de hulp gelijk aan het bed geleverd.

Hiervoor wil Gemeentebelangen zich hard maken. Zorg op kleine schaal, dichtbij hen die hulp nodig hebben met korte lijnen en menselijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie